Iemand die ik kende
Boek

Iemand die ik kende leven met vroege Alzheimer (2018)/ Wendy Mitchell, met Anna Wharton ; vertaald [uit het Engels] door Conny Sýkora

Levensbeschrijving van een vrouw bij wie zich op 58-jarige leeftijd dementie openbaarde.

Aanwezigheid

Recensie

De schrijfster viel spontaan op 58-jarige leeftijd, veroorzaakt of gevolgd door een beroerte. Aanvankelijk met een spraakstoornis en verlamming en vervolgens een achteruitgang in het geheugen. De diagnose werd gesteld op een vroege dementie. Samen met een journaliste heeft zij vervolgens haar leven beschreven. Het is een figuurlijk vallen en opstaan met problemen door haar geheugen, die haar functioneren ernstig beperken. Toch kan zij dit zeer goed onder woorden brengen waarbij ook de frustratie, de angsten, eenzaamheid en schaamte goed naar voren komen. Er is in de loop der tijd weinig progressie in het ziektebeeld en zij houdt verbazend veel vaardigheden intact zodat de lezer zich kan afvragen of dit echt alzheimer of toch een vasculaire dementie is. Zij houdt een goed inzicht in zichzelf en haar functioneren. Een zeer lezenswaardig, oprecht en hoopvol boek dat inzicht geeft hoe mensen met een beginnende dementie zich kunnen voelen.

Specificaties

Nederlands | 9789000362943 | 284 pagina's

Titel Iemand die ik kende : leven met vroege Alzheimer
Auteur Wendy Mitchell
Secundaire auteur Anna Wharton ; Conny Sykora
Type materiaal Boek
Editie Eerste druk;
Uitgave Houten : Spectrum, 2018
Overige gegevens 284 pagina's - 22 cm
Annotatie Vertaling van: Somebody I used to know. - Londen : Bloomsbury, 2018
ISBN 9789000362943
PPN 41824233X
Rubriekscode 606.15
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Ziekte van Alzheimer; Verhalen
PIM Rubriek Lichaam en Gezondheid
PIM Trefwoord Alzheimer

Anderen bekeken ook

Leven en laten leven
Boek

Leven en laten leven roman ([2018])/ Hendrik Groen

Een in leven en huwelijk teleurgestelde vijftiger probeert met het geld van zijn ontslagvergoeding te ontsnappen aan zijn eentonige bestaan en een nieuw leven in Italie te beginnen.

Hendrik Groen
De verloren familie
Boek

De verloren familie hij overleefde de Tweede Wereldoorlog, maar de herinneringen aan zijn verloren familie laten zich niet verdringen... ([2017])/ Jenna Blum, vertaling [uit het Engels]: Carolien Metaal

Een Duits-joodse man, die in de oorlog zijn vrouw en kinderen heeft verloren, probeert in Amerika een nieuwe start te maken, met een nieuwe vrouw en dochter.

Jenna Blum
Het huis vol
Boek

Het huis vol een geschiedenis van het naoorlogse grote gezin (2018)/ Anita Terpstra

Anita Terpstra
Raadselvader
Boek

Raadselvader kind in de Koude Oorlog (2018)/ Jolande Withuis

De Nederlandse historica (1949) beschrijft haar jeugd in een diep gelovig communistisch milieu, in het bijzonder ook de verhouding met haar vader Berry Withuis (1920-2009), redacteur van De Waarheid, schaker en schaakjournalist.

Jolande Withuis
Het beste wat we hebben
Boek

Het beste wat we hebben (2017)/ Griet Op de Beeck

De veertiger Lucas, die net als zijn zus als kind te maken heeft gehad met misbruik, staat op een kantelpunt in zijn leven. Hij neemt een aantal rigoureuze beslissingen.

Griet Op de Beeck