Diagnosedrift
Boek

Diagnosedrift hoe onze labelcultuur kinderen tekortdoet ([2018])/ Sanne Bloemink

Pleidooi om (vermeende) opvoedingsproblemen niet onmiddelijk van een diagnose te voorzien, maar om open te staan voor de juiste ontwikkeling van ieder kind.

Aanwezigheid

Recensie

Sanne Bloemink schrijft over een diagnosedrift. We leven in een 'labelcultuur'. Steeds meer kinderen krijgen ziektebeelden opgeplakt en moeten meer medicijnen slikken. Ze krijgen een of andere diagnose: bijvoorbeeld dyslexie of hoogbegaafdheid. Waar komt die explosie van etikettering vandaan? Het gaat hier over MDA (mania diagnostica activa), een diagnosedrift. We vragen ons af wie of wat er fout is geweest waardoor een kind zich zo gedraagt. We raadplegen een expert. Dat is dan een geschenk uit de hemel, want niemand hoeft zich meer schuldig te voelen. Maar er groeit veel verontwaardiging over deze meetcultuur. Deze helder geschreven publicatie roept op tot een fundamenteel andere visie op opvoeding en onderwijs. We moeten onze aandacht namelijk minder richten op de stoornis, de afwijking of het 'etiket' en in plaats daarvan onderzoeken hoe alle kinderen op hun eigen manier tot bloei kunnen komen en hoe we ze kunnen voorbereiden op hun toekomst. Geen illustraties of register. Een uitermate nuttige publicatie voor ouders, leerkrachten en begeleiders.

Specificaties

Nederlands | 9789462986138 | 165 pagina's

Titel Diagnosedrift : hoe onze labelcultuur kinderen tekortdoet
Auteur Sanne Bloemink
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam: Uitgever AUP, [2018]
Overige gegevens 165 pagina's - illustraties - 22 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789462986138
PPN 418960992
Rubriekscode 416.23
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Kinderen; Afwijkend gedrag; Diagnostiek; Kritiek
PIM Rubriek Opvoeding en Onderwijs
PIM Trefwoord Gedrag

Anderen bekeken ook

Terug naar Morningside Manor
Boek

Terug naar Morningside Manor roman ([2017])/ Carrie Turansky, vertaald [uit het Engels] door Marianne Grandia

Rond 1900 verliest een jonge Engelse vrouw haar ouders, moet ze zorgen voor haar jongere zusje en weet ze niet of ze een oude vriend kan vertrouwen.

Carrie Turansky
PennenStreken
Boek

PennenStreken roman ([2017])/ Regina Jennings, vertaald [uit het Engels] door Richard Kettmann

Als een jonge vrouw een artikel voor een krant wil schrijven, kom een inspiratiebron het dorp binnen rijden: hulpsheriff Joel.

Regina Jennings
Voor de moesson
Boek

Voor de moesson (2018)/ Dinah Jefferies, vertaald [uit het Engels] door TOTA/Erica van Rijsewijk

In 1930 krijgt een jonge Britse vrouw de opdracht om in India de koninklijke familie te fotograferen, maar ze wordt daar met achterdocht ontvangen en geconfronteerd met armoede en sociale en culturele verschillen in de samenleving.

Dinah Jefferies
De roos uit Winslow Street
Boek

De roos uit Winslow Street ([2017])/ Elizabeth Camden, vertaling [uit het Engels]: Dominique Beentjes

Wanneer een jonge vrouw en haar vader na een verblijf in hun zomerhuis terugkeren naar hun huis, ontdekken ze dat het wordt bewoond door vreemdelingen die beweren de rechtmatige eigenaars te zijn.

Elizabeth Camden
Thuisland
Boek

Thuisland ([2017])/ Gilbert Morris, vertaald [uit het Engels] door Liesbeth Goedbloed

Tijdens de crisis in de jaren dertig van de 20e eeuw staat de 14-jarige Lanie, de oudste van vijf kinderen uit het gezin Freeman, er alleen voor om het gezin draaiende te houden.

Gilbert Morris