Deze ontspoorde wereld
Boek

Deze ontspoorde wereld het oorlogsdagboek van Paula Bermann : Amsterdam, 15 juni 1940 - Jutphaas, 19 maart 1944 ([2018])/ vertaling [uit het Duits] en toelichting Johan H. Winkelman, samenstelling Elma Drayer ; woord vooraf Arnon Grunberg

Dagboek van een Duitse joodse vrouw, die tijdens de Tweede Wereldoorlog met haar Nederlandse man moest onderduiken, maar in 1944 werd opgepakt en gedeporteerd.

Recensie

De Duitse joodse vrouw Paula van Es-Bermann (1895-1945) schreef gedurende de Tweede Wereldoorlog een klassiek dagboek, vanaf het eerste oorlogsjaar tot aan 1944, toen zij en haar man werden verraden op hun onderduikadres. Het is klassiek in die zin dat de schrijfster een ontwikkeling doormaakt áls schrijfster, maar ook persoonlijk, naarmate de Duitse bezetting het net om de joden steeds strakker aanhaalt en Paula wanhopiger en angstiger wordt. Ze observeert haar man en kinderen (waarmee ze een moeizame verhouding heeft) en haar omgeving met nieuwsgierigheid en enige afstand, maar de beklemming in het dagboek neemt steeds meer toe, zeker nadat zij en haar man in 1942 moeten onderduiken, hun drie kinderen op verschillende andere adressen. In maart '44 werden ze verraden en met één dochter op transport gesteld naar Bergen-Belsen. Beiden stierven, hun kinderen overleefden de oorlog. De dagboeken zijn nu uitgegeven door de kleinkinderen van Paula. Met een fotokatern.

Specificaties

Nederlands | 9789460038792 | 317 pagina's

Titel Deze ontspoorde wereld : het oorlogsdagboek van Paula Bermann : Amsterdam, 15 juni 1940 - Jutphaas, 19 maart 1944
Auteur Paula Bermann
Secundaire auteur Johan H. Winkelman ; Elma Drayer ; Arnon Grunberg
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij Balans, [2018]
Overige gegevens 317 pagina's, 8 ongenummerde pagina's platen - foto's - 22 cm
ISBN 9789460038792
PPN 417637721
Rubriekscode 935.4
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Jodenvervolging; Nederland; Wereldoorlog II; Dagboeken
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Jodenvervolging

Anderen bekeken ook

Hoor nu mijn stem
Boek

Hoor nu mijn stem (2017)/ Franca Treur

Franca Treur
De kinderen van Spiegelgrund
Boek

De kinderen van Spiegelgrund ([2015])/ Steve Sem-Sandberg, vertaald uit het Zweeds door Geri de Boer

Als nutteloos kind beschouwd komt de tienjarige Adrian Ziegler omstreeks 1941 in Spiegelgrund, een berucht nazikindertehuis in Wenen, terecht.

Steve Sem-Sandberg
Dagboek van een getuige
Boek

Dagboek van een getuige (2017)/ Astrid Holleeder

Na het verpletterende - en megasuccesvolle - boek Judas, komt Astrid Holleeder nu met een verrassend intieme opvolger: Dagboek van een getuige. Waar Judas het verhaal is over de beslissing om te getuigen tegen haar broer Willem Holleeder, gaat Dagboek van een getuige over de consequenties van die ingrijpende beslissing. Wat zijn de gevolgen geweest voor het leven van de familie Holleeder: voor moeder Stien, zus Sonja, de kinderen en hun partners, de kleinkinderen, en vooral: voor Astrid zelf? Dagboek van een getuige geeft een inkijk in het leven van iemand die noodgedwongen moet onderduiken en voor wie niets 'normaal' is. Van boodschappen doen tot een dagje naar het strand met de kinderen: niets is zonder risico. Of daar ooit verandering in komt, zal de toekomst leren. In 2018 vindt het proces tegen broer Willem plaats. Dagboek van een getuige is een onthullend boek over hoe justitie met 'gewone' getuigen omgaat, en is het ontroerende relaas van een vrouw die afscheid heeft moeten nemen van een werkzaam leven, van een moeder die probeert het goede te doen voor haar kinderen en kleinkinderen, van een zuster en vriendin die haar omgeving altijd op sleeptouw neemt, én van een getuige in de zaak tegen haar broer: Astrid Holleeder. Bron: Flaptekst, uitgeversinformatiePersoonlijk relaas van de jongste zus van topcrimineel Willem Holleeder, die tijdens het proces tegen haar broer als getuige optreedt en daarom ondergedoken zit.

Astrid Holleeder
Dietrich, mijn liefste
Boek

Dietrich, mijn liefste roman ([2020])/ Amanda Barratt, vertaald [uit het Engels] door Jaap Slingerland

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vat Maria een diepe liefde op voor de bekende theoloog Dietrich Bonhoeffer die echter gevangen wordt genomen en sterft in een concentratiekamp.

Amanda Barratt
Na dit leven
Boek

Na dit leven (cop. 2013)/ Eben Alexander, [vert. uit het Engels Elisabeth van Borselen]

Een neurochirurg, die als gevolg van een infectie zeven dagen in coma lag, beschrijft zijn bijna-doodervaring.

Eben Alexander