Historische atlas NL
Boek

Historische atlas NL hoe Nederland zichzelf bijeen heeft geraapt ([2019])/ Martin Berendse & Paul Brood

Geschiedenis van de vorming en afbakening van het Nederlandse grondgebied aan de hand van oude kaarten en afbeeldingen.

Aanwezigheid

Recensie

Het heeft lang geduurd voordat de historische grenzen van Nederland vastlagen. In dit boek in A4-formaat wordt de wording van Nederland gevolgd vanaf de zestiende eeuw, toen de zeventien Nederlanden werden verenigd onder de Bourgondiërs en Karel V. De uitgave is een historisch-geografische atlas, tevens canon van de Nederlandse geschiedenis, met de nadruk op de grensvorming. Vanaf 1588 ging Nederland zelfstandig verder, maar het duurde tot na de Tweede Wereldoorlog dat de grenzen niet meer veranderden. De belangrijkste verschuivingen waren er in Zuid-Nederland, maar ook in het oosten en noorden duurde het lang voordat de grenzen vastlagen. En dan de landaanwinningen die het Nederlandse landschap ingrijpend veranderden. In 75 hoofdstukken wordt de groei van de Nederlandse staat gevolgd. Dit gebeurt aan de hand van historische en thematische kaarten, schilderijen en prenten, merendeels afkomstig uit het Nationaal Archief, samen met korte toelichtende teksten. Het mooi uitgegeven boek besluit met een overzicht van jaartallen, personen, begrippen en een literatuurlijst.

Specificaties

Nederlands | 9789462583177 | 207 pagina's

Titel Historische atlas NL : hoe Nederland zichzelf bijeen heeft geraapt
Auteur Martin Berendse
Secundaire auteur Paul Brood
Type materiaal Boek
Uitgave Zwolle : WBOOKS, [2019] - Den Haag : Nationaal Archief
Overige gegevens 207 pagina's - illustraties - 32 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789462583177
PPN 420810153
Rubriekscode 931
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Nederland; Geschiedenis
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Geschiedenis

Anderen bekeken ook

Historische streekatlas NL
Boek

Historische streekatlas NL de ware schaal van Nederland ([2020])/ Martin Berendse & Paul Brood

Overzicht van de Nederlandse streekgeschiedenis aan de hand van oude kaarten en afbeeldingen.

Martin Berendse
Historische stadsatlas NL
Boek

Historische stadsatlas NL Nederland stedenland ([2021])/ Martin Berendse & Paul Brood

SAMENVATTING: "De Historische Stadsatlas NL vertelt het verhaal van de duizendjarige ontwikkeling van de Nederlandse steden. Kaartmannetjes Martin Berendse en Paul Brood haalden in de archieven en musea de mooiste kaarten, tekeningen en schilderijen naar boven om de geschiedenis van de Nederlandse stad te laten zien. Zonneklaar is dat de stad in ons land het altijd voor het zeggen heeft gehad - en eigenlijk is dat nog steeds zo. De oudste steden liggen aan het water. Na 1200 groeit het aantal steden explosief. Omstreeks 1400 zijn er op het huidige Nederlandse grondgebied ruim 150 steden. Zij zijn de economische en culturele motor van ons land en vormen de knooppunten voor de handel over zee naar Scandinavie en Noord-Duitsland (Hanze), naar Engeland en Frankrijk. Minstens zo belangrijk is de rivierhandel met het Rijnland en Vlaanderen. Hoogtepunt is de zeventiende eeuw, waarin de steden van de Republiek vooraan gaan in de internationale handel. In de achttiende en het begin van de negentiende eeuw raken steden in verval, maar vanaf ongeveer 1850 bloeien ze weer op en jagen ze vernieuwing en modernisering aan. Dankzij de opkomende industrialisatie in die periode neemt ook in het zuiden en oosten de verstedelijking toe. De functie van de steden verandert geleidelijk. Was menig stad in de negentiende eeuw een vuile, stinkende plaats waar de arbeiders naast de fabriek woonden, de toenemende hygiene en nieuwe inzichten in stedenbouw brengen daarin verandering. Ook na de Tweede Wereldoorlog zet de verstedelijking door, maar veel meer gespreid dan vóór de oorlog. De huidige 100.000+ steden zijn deels oude steden, maar er zijn ook nieuwe bij. Oude steden zijn bijvoorbeeld Amsterdam, Rotterdam, Groningen en Nijmegen, jongere steden onder andere Ede, Alphen aan den Rijn en Emmen. Feitelijk wordt een groot deel van Nederland bedekt door stedelijk gebied. Buitenlandse toeristen zitten er niet ver naast als ze het kleine Nederland Singapore aan de Noordzee noemen. Van buitenaf is ons land een haast aaneengesloten stedelijke gebied met mooie parken en grachten. Nederland is een stedenland."Overzicht van de Nederlandse stadsgeschiedenis aan de hand van oude kaarten en afbeeldingen.

Martin Berendse
Atlas van de IJssel
Boek

Atlas van de IJssel ([2021])/ Tjirk van der Ziel & Albert Corporaal, dronefotografie Joop van Putten ; nieuwe kaarten Richard Bos

Geografische geschiedenis van de rivier de IJssel, de steden en de stromen in de IJsselvallei.

Tjirk van der Ziel
Atlas van de wereldgeschiedenis
Boek

Atlas van de wereldgeschiedenis de geschiedenis van de mensheid in 515 kaarten ([2020])/ Christian Grataloup, uit het Frans vertaald door Henriette Gorthuis ; boekverzorging en redactie Nederlandse vertaling Asterisk*

Christian Grataloup
Gelderland grensland
Boek

Gelderland grensland 2000 jaar verdeeld en verbonden ([2016])/ Dolly Verhoeven, Maarten Gubbels, Marc Wingens en Simon van den Bergh (red.)

Historische artikelen over de betekenis van grenzen in de staatkundige, economische, religieuze en culturele wording van de provincie Gelderland.