De heimweefabriek
Boek

De heimweefabriek geheugen, tijd & ouderdom (november 2018)/ Douwe Draaisma

Beschrijving vanuit psychologisch perspectief van de processen die plaatsvinden in een ouder wordend geheugen en die in verband worden gebracht met alledaagse ervaringen.

Aanwezigheid

Recensie

De auteur, psycholoog en Gronings hoogleraar, werd bij een breed publiek bekend met 'Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt' (2001). In dit boek staat opnieuw het autobiografisch geheugen centraal. Aan de hand van heldere observaties en met oog voor detail bespreekt Draaisma de processen die zich in een ouder wordend geheugen afspelen. Een van de thema's vormt de onverklaarbare terugkeer van zeer oude herinneringen op hoge leeftijd - het reminiscentie-effect genoemd. Een ander onderwerp is de mythevorming over nut en effect van geheugentraining. Verder wordt een helder onderscheid gemaakt tussen de gevreesde ouderdomsziekte dementie en de normale vormen van ouderdomsvergeetachtigheid. Ook is een interview opgenomen met hersenwetenschapper Oliver Sachs over zijn eigen verouderingsproces. De kracht van Draaisma is ook nu weer dat hij op subtiele en voor een breed publiek toegankelijke manier de empirische wetenschap met de dagelijkse ervaringswereld van de lezer weet te verbinden. Zo ontstaat een plezierig leesbaar en boeiend boek over een onderwerp dat een ieder aangaat.

Specificaties

Nederlands | 9789065544407 | 142 pagina's

Titel De heimweefabriek : geheugen, tijd & ouderdom
Auteur D. Draaisma
Type materiaal Boek
Editie Zesde druk;
Uitgave Groningen : Historische Uitgeverij, november 2018
Overige gegevens 142 pagina's - illustraties - 20 cm
Annotatie 1e druk: februari 2008 - Met literatuuropgave
ISBN 9789065544407
PPN 420597328
Rubriekscode 415.4
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Geheugen
PIM Rubriek Geestelijk leven
PIM Trefwoord Geheugen

Anderen bekeken ook

Wij zijn licht
Boek

Wij zijn licht ([2020])/ Gerda Blees

Vanuit het perspectief van de dingen om hen heen wordt het op waarheid gebaseerde verhaal verteld van een Utrechtse woongroep, die in 2017 een van haar leden verliest door hun dieet van licht en lucht.

Gerda Blees