On bereikbaar
Boek

On bereikbaar de reis naar vrijheid en veiligheid : vier overwinningsverhalen ([2019])/ door Anki Dunnewind-Hengelaar

Persoonlijke verhalen van vier vrouwen uit Irak, Afghanistan, Somalie en Angola die hun land van herkomst ontvluchtten en in Nederland asiel kregen.

Aanwezigheid

Recensie

Persoonlijke verhalen van vier buitenlandse vrouwen die gevlucht zijn en in Nederland asiel hebben gekregen. Nawroz uit Irak, Abagull uit Afghanistan, Ceebla uit Somalië en Isabella uit Angola vertellen over wat ze meemaakten in hun land van herkomst, tijdens hun vlucht en in Nederland en hoe ze daar tegenaan kijken. De auteur werkt al decennia voor VluchtelingenWerk en gelooft dat persoonlijke verhalen helpen om polarisatie tegen te gaan en bijdragen aan wederzijds begrip en het nuanceren van meningen over vluchtelingen. Ze streeft naar herkenning op het niveau van de individuele worsteling, de afwegingen bij keuzes en de omstandigheden die worden ervaren. Het resultaat is een goed geschreven boek dat een inkijkje biedt in de sociaal-culturele en politieke context van Irak, Afghanistan, Somalië en Angola en de persoonlijke achtergrond en drijfveren van de vier vrouwen. Interessant voor een breed publiek.

Specificaties

Nederlands | 9789491076046 | 178 pagina's

Titel On bereikbaar : de reis naar vrijheid en veiligheid : vier overwinningsverhalen
Auteur Anki Dunnewind-Hengelaar
Type materiaal Boek
Uitgave Utrecht : Uitgeverij Stili Novi, [2019]
Overige gegevens 178 pagina's - illustraties - 22 cm
ISBN 9789491076046
PPN 421017384
Rubriekscode 313.2
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Vluchtelingen; Verhalen
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Vluchtelingen

Anderen bekeken ook

Meisje met zeven namen
Boek

Meisje met zeven namen ([2015])/ Hyeonseo Lee met David John, vertaling uit het Engels: Marjet Schumacker

Persoonlijk relaas van een vrouw (1977) die op zeventienjarige leeftijd haar geboorteland Noord-Korea ontvluchtte en via China naar Zuid-Korea ontkwam.Hyeonseo Lee vertelt over haar leven in Noord-Korea, een totalitaire staat waarin propaganda, terreur en corruptie het leven bepalen. Als ze 17 jaar is, vlucht ze via China naar Zuid-Korea. Met katern zwart-witfoto's. Vanaf ca. 17 jaar.

Hyeonseo Lee
De knikkers van Qadir
Boek

De knikkers van Qadir het waargebeurde verhaal van een vader op de vlucht ([2020])/ Qadir Nadery, Leo Bormans

'We hebben geen kaart, geen kompas, geen plattegrond. Ik weet niet waar ik heen ga. Ik weet alleen waarvoor ik op de loop ben: voor de wolven en hun dorst naar bloed. Ik hoor ze huilen achter de bergen. Ze woelen de aarde om op de plek waar twee bliksemschichten elkaar troffen. Diamant zou er liggen. Maar wij hebben alleen weet van gestold bloed in droge aarde.' De jonge Qadir groeit op in een klein dorp in Afghanistan met de droomverhalen van zijn moeder en de wilskracht van een vader die van geen wijken wil weten. Zijn enige bezit: acht knikkers. Alles ademt oorlog. Overal sterven dierbare mensen. Qadir houdt zich overeind door te werken voor de internationale troepen die zijn land komen bevrijden. Tot ook hij, achtervolgd door de taliban, met vrouw en kinderen moet vluchten voor het geweld. Over de bergen en over de zee. Na drie maanden belanden ze in Europa. Maar de Grote Portier laat hen niet binnen. Stuk voor stuk verliest Qadir de rinkelende knikkers van zijn leven. En toch is er hoop. Bron: Flaptekst, uitgeversinformatieVerhaal van een Afghaanse man die met zijn gezin vlucht voor het geweld van de taliban naar Europa, door de bergen, als bootvluchteling en overgeleverd aan mensensmokkelaars.

Qadir Nadery
De hemel bestaat niet
Boek

De hemel bestaat niet over het leven van mijn ouders (cop. 2011)/ Jannetje Koelewijn

Neerslag van de gesprekken die de Nederlandse journaliste met vooral haar vader, afkomstig uit een gereformeerd Spakenburgs milieu, voerde over zijn leven, huwelijk en het mislukken daarvan.

Jannetje Koelewijn
Judas
Boek

Judas (2015)/ Amos Oz, vertaald [uit het Hebreeuws] door Hilde Pach

Gedurende de winter van 1959 verblijft een gewezen student in een huis in Jeruzalem, waar hij de geschiedenis van zij huisgenoten leert kennen en hij zijn visie op verraad en op Judas verder ontwikkelt.

Amos Oz
De Amerikaanse prinses
Boek

De Amerikaanse prinses ([2015])/ Annejet van der Zijl

Schets van het leven van Allene Tew (1872-1955), een van de rijkste vrouwen van haar tijd en onder meer dankzij prins Bernhard bevriend met het Nederlandse koningshuis.

Annejet van der Zijl