De Jodenvervolging in foto's
Boek

De Jodenvervolging in foto's Nederland 1940-1945 ([2019])/ René Kok en Erik Somers, tekstredactie: Nanny Maat

Aanwezigheid

Recensie

De jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog is een open zenuw in de recente Nederlandse geschiedenis, zeker gezien het feit dat na Polen relatief nergens zoveel joden zijn weggevoerd en vermoord als in ons land (circa 102.000 van 140.000). Toch was het antisemitisme hier niet groot, wel was er onder meer een effciente bevolkingsadministratie. Dit fotoboek geeft een beeld van deze verschrikkelijke geschiedenis, waarover tot in oktober 2019 een tentoonstelling is in het Joods Cultureel Kwartier te Amsterdam. Bekende maar ook veel onbekende foto's komen voorbij in dit boek: vanaf de vlucht van de Duitse joden naar Nederland, de bezetting met de vele verboden, de gele ster, de werkkampen, de Joodsche Raad, de daders, de deportaties, onderduik, kamp Westerbork, de vernietiging in Polen en de terugkeer van enkelen. De zwart-witfoto's zijn goed gedocumenteerd met onder andere persoonlijke gegevens van de joden. Dit bijzondere boek in groot formaat geeft een indrukwekkend maar ook droevig beeld van deze Nederlandse bevolkingsgroep die tijdens de jaren 1940-1945 niet (normaal) mocht leven in ons land.

Specificaties

Nederlands | 9789462583153 | 303 pagina's

Titel De Jodenvervolging in foto's : Nederland 1940-1945
Auteur René Kok
Secundaire auteur Erik Somers ; Nanny Maat
Type materiaal Boek
Uitgave Zwolle : WBOOKS, [2019]
Overige gegevens 303 pagina's - illustraties - 32 cm
Annotatie Uitgave ter gelegenheid van de gelijknamige tentoonstelling in het Nationaal Holocaust Museum i.o./ Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam, van 28 januari tot en met 6 oktober 2019. - Uitgave in samenwerking met NIOD Instituut voor oorlogs-, holocaust en genocidestudies - Met literatuuropgave
ISBN 9789462583153
PPN 420810137
Rubriekscode 935.4
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Jodenvervolging; Nederland; Wereldoorlog II
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Jodenvervolging

Anderen bekeken ook

Verhalen van nu
Boek

Verhalen van nu over het dagelijks leven rond het midden van de vorige eeuw (maart 2018)/ Eefjan Timmerman (redactie), de vertellers Rini de Groot, Anneke Koehof, (erven) Henk de Koning, Frans de Waal, Jos Naaijkens, (erven) Jan van 't Oosteind, Will Evers, Wil van Doorn-Haen, Frits Slicht, Annelies Vroomans, Harm Hillinga, Marella Karpe en Jan Krist

Verhalen over hoe het was om kind te zijn in het midden van de twintigste eeuw.

Nach Holland
Boek

Nach Holland de meidagen van 1940 door Duitse ogen ([2018])/ Gerard Groeneveld

Zwart-witfoto's door Duitse soldaten genomen tijdens de inval in Nederland in mei 1940, voorzien van uitgebreide bijschriften.

Gerard Groeneveld
Wij hadden het leven lief
Boek

Wij hadden het leven lief (2015)/ Janne IJmker, redactie: Elizabeth Kooman

Een door schuldgevoelens geplaagde vrouw vertelt haar dochter hoe het was om onder de Duitse bezetting vlakbij een werkkamp voor Joodse mannen te wonen.

Janne IJmker
De crèche
Boek

De crèche historische roman (2020)/ Elle van Rijn

Een jonge kinderverzorgster en haar collega's weten tijdens de Tweede Wereldoorlog uit de Joodse Crèche bij de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam 600 Joodse kinderen te redden van deportatie.

Elle van Rijn
Het meisje uit het verscholen dorp
Boek

Het meisje uit het verscholen dorp ([2017])/ Irma Joubert, vertaling [uit het Afrikaans] en eerste redactie: Dorienke de Vries

Als haar vader, samen met het gezin dat bij hen onderdook, tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt opgepakt, wordt een negenjarig meisje ondergebracht in Het Verscholen Dorp bij Nunspeet.

Irma Joubert