De hongerwinter
Boek

De hongerwinter (2019)/ Ingrid de Zwarte

Onderzoek naar de vele oorzaken van de Hongerwinter (1944-1945) in westelijk Nederland tijdens de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog.

Aanwezigheid

Recensie

De Hongerwinter (september 1944 tot ruim na mei 1945) wordt nog steeds gezien als voortkomend uit de wrede hongerpolitiek van de Duitse bezetter die slechts door de voedseldroppings van de geallieerden ten einde kwam. Dat dit slechts ten dele zo is, toont de jonge auteur (1988) aan in dit op stevige fundamenten gebaseerde boek. Zo werd de hongersnood grotendeels veroorzaakt door transport- en distributieproblemen waaraan alle partijen, zowel de Nederlandse en geallieerde autoriteiten als de Duitsers, schuld hadden. Daardoor kon het voedsel dat voorradig was in het noorden en oosten van ons land maar moeilijk naar het beknelde westen gebracht worden. Bovendien bleef noodhulp op internationaal niveau door ernstige miscommunicatie aan de Nederlandse kant cruciale maanden uit. De distributie lag aanvankelijk uitsluitend in handen van de autoriteiten, maar langzamerhand ontplooiden steeds meer particuliere organisaties betere initiatieven, waardoor er meer voedsel beschikbaar kwam. Het goed leesbare boek biedt een helder, nieuw inzicht in de toenmalige problemen. Bevat zwart-witfoto's en 110 pagina's met indrukwekkende vermeldingen van noten, bronnen, literatuur en een personen- en een zakenregister.

Specificaties

Nederlands | 9789035144927 | 441 pagina's

Titel De hongerwinter
Auteur Ingrid de Zwarte
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Prometheus, 2019
Overige gegevens 441 pagina's - illustraties - 22 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register
ISBN 9789035144927
PPN 420810226
Rubriekscode 935.4
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Hongerwinter
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Hongerwinter

Anderen bekeken ook

De Amerikaanse prinses
Boek

De Amerikaanse prinses ([2015])/ Annejet van der Zijl

Schets van het leven van Allene Tew (1872-1955), een van de rijkste vrouwen van haar tijd en onder meer dankzij prins Bernhard bevriend met het Nederlandse koningshuis.

Annejet van der Zijl
De doorbraak
Boek

De doorbraak (2017)/ Simone van der Vlugt

Een jonge vrouw loopt weg van huis vanwege haar tirannieke vader en breekt door als zangeres. Als het mis loopt in haar nieuwe leven gaat ze op zoek naar haar broer, de enige met wie ze een goede band had.

Simone van der Vlugt
Dagboek van een getuige
Boek

Dagboek van een getuige (2017)/ Astrid Holleeder

Na het verpletterende - en megasuccesvolle - boek Judas, komt Astrid Holleeder nu met een verrassend intieme opvolger: Dagboek van een getuige. Waar Judas het verhaal is over de beslissing om te getuigen tegen haar broer Willem Holleeder, gaat Dagboek van een getuige over de consequenties van die ingrijpende beslissing. Wat zijn de gevolgen geweest voor het leven van de familie Holleeder: voor moeder Stien, zus Sonja, de kinderen en hun partners, de kleinkinderen, en vooral: voor Astrid zelf? Dagboek van een getuige geeft een inkijk in het leven van iemand die noodgedwongen moet onderduiken en voor wie niets 'normaal' is. Van boodschappen doen tot een dagje naar het strand met de kinderen: niets is zonder risico. Of daar ooit verandering in komt, zal de toekomst leren. In 2018 vindt het proces tegen broer Willem plaats. Dagboek van een getuige is een onthullend boek over hoe justitie met 'gewone' getuigen omgaat, en is het ontroerende relaas van een vrouw die afscheid heeft moeten nemen van een werkzaam leven, van een moeder die probeert het goede te doen voor haar kinderen en kleinkinderen, van een zuster en vriendin die haar omgeving altijd op sleeptouw neemt, én van een getuige in de zaak tegen haar broer: Astrid Holleeder. Bron: Flaptekst, uitgeversinformatiePersoonlijk relaas van de jongste zus van topcrimineel Willem Holleeder, die tijdens het proces tegen haar broer als getuige optreedt en daarom ondergedoken zit.

Astrid Holleeder
Selma
Boek

Selma aan Hitler ontsnapt, gevangene van Mao ([2016])/ Carolijn Visser

Levensverhaal van Selma Vos (1921-1968), waarbij haar periode in communistisch China centraal staat en de rest van haar leven in flashbacks wordt belicht.

Carolijn Visser
Alleen op de vlucht
Boek

Alleen op de vlucht ik was tien en overleefde de Holocaust ([2017])/ Jack Kuper, vertaling Bies van Ede

Memoires van een Pools-joodse jongen die als negenjarige op een dag ontdekte dat alle joden in zijn woonplaats door de Duitse bezetter waren weggevoerd en vermoord, waarna hij aan een lange zwerftocht begon en zijn joodse identiteit moest verbergen om te overleven.

Jack Kuper