Leraar in oorlogstijd
Boek

Leraar in oorlogstijd reconstructie van een vader ([2019])/ Mart Benders

Een dochter beschrijft het leven en verzetswerk tijdens de Tweede Wereldoorlog van haar vader, leraar Nederlands, na wiens dood zij in 1943 werd geboren.

Aanwezigheid

Recensie

Impressiegewijs worden leven en verzetswerk van leraar Johan Benders (1907-1943) gereconstrueerd. Opgegroeid in een gegoede familie in Bloemendaal studeerde hij Nederlands en werd hij in 1937 leraar aan het Amsterdams Lyceum. In de Nederlandse Bond van Abstinent Studerenden leerde hij zijn vrouw Di kennen, met wie hij in 1936 trouwde, in Amstelveen ging wonen en drie dochters kreeg: Anje (1939), Ellen (1941) en Mart (1943). Na de Duitse inval in mei 1940 bouwt hij een netwerk op om joodse leerlingen en vrienden te helpen, gaat hij onderduikadressen zoeken en onderduikers van persoonsbewijzen voorzien. In 1943 wordt hij opgepakt en pleegt hij in de gevangenis in Amsterdam zelfmoord om te voorkomen dat hij bij marteling namen prijsgeeft. De vroegere fluitiste van het Radio Filharmonisch Orkest (1943), na Johans dood geboren, doet boeiend verslag van haar persoonlijke, nooit sentimentele zoektocht naar wie haar ouders waren en het leven en verzetswerk van haar vader. Door het lot van een met haar ouders bevriend joods echtpaar te beschrijven, laat ze indringend de impact van de Holocaust zien. Met een katern zwart-witfoto's.

Specificaties

Nederlands | 9789045219721 | 229 pagina's

Titel Leraar in oorlogstijd : reconstructie van een vader
Auteur Mart Benders
Type materiaal Boek
Uitgave Uithoorn : Karakter Uitgevers B.V., [2019]
Overige gegevens 229 pagina's, 16 ongenummerde pagina's platen - illustraties - 22 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789045219721
PPN 420907122
Rubriekscode 935.4
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Verzetsstrijders; Nederland; Wereldoorlog II; Verhalen
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Wereldoorlog II

Anderen bekeken ook

Het geheim van de Valeriusstraat
Boek

Het geheim van de Valeriusstraat (2015)/ Luuc Kooijmans

Geschiedenis van het gezin waarin de Amsterdamse verzetsman Wim Kooijmans (1923-1943) die op 20 juli 1943 werd gefusilleerd, opgroeide als zoon van NSB-ouders.

L. Kooijmans
Een familie in het verzet
Boek

Een familie in het verzet moed en verraad tijdens de Tweede Wereldoorlog ([2018])/ Annette Oudejans

Geschiedenis van een familie uit het Gelderse Alem die zich verzette tegen de Duitse bezetter en waarvan vier leden daarvoor met hun leven betaalden.

Annette Oudejans
Dwangarbeiders
Boek

Dwangarbeiders de oorlogsliefde van Izaak en Nina : roman (2021)/ Ron Broekhart, redactie: Trojan Design, Paul van Geel

De Nederlader Izaak en de Russin Nina ontmoeten elkaar tijdens de Tweede Wereldoorlog als dwangarbeiders in nazi-Duitsland en ondanks de traumatische en afschuwelijke gebeurtenissen die zij meemaken, bloeit de liefde tussen hen op.

Ron Broekhart
De laatste getuige
Boek

De laatste getuige (april 2018)/ Frank Krake, tekstredactie en inhoudelijke adviezen: Enno de Witt

Biografie van Wim Alosery, die als twintigjarige tijdens de Tweede Wereldoorlog te werk werd gesteld in Duitsland, ontsnapte, werd opgepakt en een verblijf in drie concentratiekampen en een scheepsramp overleefde.

Frank Krake
Ver-geet-mij-niet
Boek

Ver-geet-mij-niet over het verborgen leven van een Joods meisje (2018)/ Bart van Es, vertaald [uit het Engels] door René van Veen

Biografie van Lien de Jong (1933), een joodse vrouw die tijdens de Tweede Wereldoorlog als kind moest onderduiken en daarna bij haar onderduikouders bleef wonen.

Bart van Es