Moffenmeiden
Boek

Moffenmeiden over soldatenliefjes, knippers en omstanders: een geschiedenis in verhalen ([2019])/ Rianne Oosterom

Onderzoek naar de vernedering en bestraffing van Nederlandse vrouwen vlak na de bevrijding in 1945, die verdacht werden van omgang met Duitse militairen tijdens de bezetting.

Aanwezigheid

Specificaties

Nederlands | 9789029091862 | 186 pagina's

Titel Moffenmeiden : over soldatenliefjes, knippers en omstanders: een geschiedenis in verhalen
Auteur Rianne Oosterom
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Meulenhoff, [2019]
Overige gegevens 186 pagina's, 8 ongenummerde pagina's platen - illustraties - 22 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789029091862
PPN 420879404
Rubriekscode 935.4
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Relaties; Vrouwen; Nederland; Wereldoorlog II ; Duitse militairen; Nederland; Wereldoorlog II
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Wereldoorlog II

Anderen bekeken ook

De avond is ongemak
Boek

De avond is ongemak roman (juni 2020)/ Marieke Lucas Rijneveld

De dood van een jongen uit een gereformeerd gezin heeft grote invloed op het leven van zijn ouders en zijn broer en zussen.

Marieke Lucas Rijneveld
Mijn naam is Selma
Boek

Mijn naam is Selma (2020)/ Selma van de Perre, vertaald door Rebekka W.R. Bremmer

Memoires van een joodse vrouw (1922) die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet belandde, werd gearresteerd en een verblijf in het concentratiekamp Ravensbrück overleefde.

Selma Van de Perre
Dagboek van een getuige
Boek

Dagboek van een getuige (2017)/ Astrid Holleeder

Na het verpletterende - en megasuccesvolle - boek Judas, komt Astrid Holleeder nu met een verrassend intieme opvolger: Dagboek van een getuige. Waar Judas het verhaal is over de beslissing om te getuigen tegen haar broer Willem Holleeder, gaat Dagboek van een getuige over de consequenties van die ingrijpende beslissing. Wat zijn de gevolgen geweest voor het leven van de familie Holleeder: voor moeder Stien, zus Sonja, de kinderen en hun partners, de kleinkinderen, en vooral: voor Astrid zelf? Dagboek van een getuige geeft een inkijk in het leven van iemand die noodgedwongen moet onderduiken en voor wie niets 'normaal' is. Van boodschappen doen tot een dagje naar het strand met de kinderen: niets is zonder risico. Of daar ooit verandering in komt, zal de toekomst leren. In 2018 vindt het proces tegen broer Willem plaats. Dagboek van een getuige is een onthullend boek over hoe justitie met 'gewone' getuigen omgaat, en is het ontroerende relaas van een vrouw die afscheid heeft moeten nemen van een werkzaam leven, van een moeder die probeert het goede te doen voor haar kinderen en kleinkinderen, van een zuster en vriendin die haar omgeving altijd op sleeptouw neemt, én van een getuige in de zaak tegen haar broer: Astrid Holleeder. Bron: Flaptekst, uitgeversinformatiePersoonlijk relaas van de jongste zus van topcrimineel Willem Holleeder, die tijdens het proces tegen haar broer als getuige optreedt en daarom ondergedoken zit.

Astrid Holleeder
Matzes en mie
Boek

Matzes en mie de lotgevallen van de families Barend en van Haeften ([2017])/ Marijke Barend-van Haeften en Frits Barend

Familiegeschiedenis van de journalist Barend en literatuurhistorica Van Haeften, van wie de verledens zijn gekleurd door de Holocaust en de dekolonisatie van Nederlands-Indie.

Marijke Barend-van Haeften
Zolang er nog tranen zijn
Boek

Zolang er nog tranen zijn (2015)/ Hannelore Grünberg-Klein, met een nawoord van Arnon Grunberg

Een van oorsprong Duitse, geemigreerde joodse vrouw (1927-2015) beschrijft haar ervaringen tijdens de jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog.

Hannelore Grünberg-Klein