Verloren grond
Boek

Verloren grond (2019)/ Murat Isik

De harde strijd om het bestaan van drie generaties boeren op het platteland in de jaren vijftig van de 20e eeuw in Oost-Turkije.

Aanwezigheid

Recensie

Een realistisch beeld van het dagelijkse leven op het platteland in de jaren vijftig van de twintigste eeuw in Oost-Turkije van een Zaza gemeenschap. We volgen drie generaties van boeren in hun strijd om het bestaan. In de winter van 1915 vallen de Russen een dorp in Oost-Turkije binnen; een grootmoeder en haar kleinzoon zijn de enigen van de familie die overleven. De kleine jongen groeit op tot een zachtmoedige man. Hij trouwt met een meisje uit een ander dorp en vestigt zich daar; twee zoons en een dochter blijven in leven. Luxe, elektriciteit, medische zorg ontbreken in deze afgelegen Koerdisch alevitische gemeenschap. Een dorpsleraar komt voor anderhalf jaar met ijzeren discipline in een vreemde taal de kinderen de leuzen over het Vaderland bijbrengen. Miran moet voortaan Mehmet heten; hij heeft net leren lezen als de leraar weer vertrekt. Vader breekt zijn been, het wordt net op tijd afgezet in het ziekenhuis. Het vee wordt verkocht, het gezin verhuist naar vaders geboortedorp, maar de grond die hij daar bezit is inmiddels door anderen in gebruik genomen; zij zijn niet welkom. Deze debuutroman van de Nederlands-Turkse jurist (1977) is een indrukwekkende familiekroniek, geïnspireerd op de familie van de auteur zelf.

Specificaties

Nederlands | 9789026347337 | 374 pagina's

Titel Verloren grond
Auteur Murat Isik
Type materiaal Boek
Editie Negentiende druk;
Uitgave Amsterdam : Ambo|Anthos, 2019
Overige gegevens 374 pagina's - 21 cm
Annotatie 1e druk: Amsterdam : Anthos, 2012
ISBN 9789026347337
PPN 42077534X
Genre sociale roman - familieroman
Thematrefwoord Turkije; 1951-1960 ; Koerden
Taal Nederlands

Anderen bekeken ook

Wees onzichtbaar
Boek

Wees onzichtbaar (oktober 2020)/ Murat Isik

Een Turkse jongen groeit met zijn zusje op in de Bijlmer in de jaren '80 en '90.

Murat Isik
De heilige Rita
Boek

De heilige Rita roman (2017)/ Tommy Wieringa

Een vijftiger die met zijn vader in een uitgestorven dorpje in Oost-Nederland woont, raakt na een overval op zijn beste vriend uit balans.

Tommy Wieringa
Het beste wat we hebben
Boek

Het beste wat we hebben (2017)/ Griet Op de Beeck

De veertiger Lucas, die net als zijn zus als kind te maken heeft gehad met misbruik, staat op een kantelpunt in zijn leven. Hij neemt een aantal rigoureuze beslissingen.

Griet Op de Beeck
Hoor nu mijn stem
Boek

Hoor nu mijn stem (2017)/ Franca Treur

Franca Treur
Het einde van de eenzaamheid
Boek

Het einde van de eenzaamheid ([2017])/ Benedict Wells, uit het Duits vertaald door Gerda Baardman

Als hun ouders in 1983 bij een auto-ongeluk om het leven komen, worden drie kinderen in een internaat geplaatst; daar proberen ze met dit drama, dat ook hun verdere leven zal tekenen, om te gaan.

Benedict Wells