Mijn vader was priester
Boek

Mijn vader was priester (2019)/ Katja Kreukels

Biografisch portret van een rooms-katholieke priester die uit het ambt treedt.

Aanwezigheid

Recensie

Met de ontkerkelijking is de herinnering aan het Rijke Roomse Leven vervaagd. Soms gaat echter een deurtje open; in het geval van journaliste Katja Kreukels als ze hoort dat haar vader priester is geweest. Samen met hem gaat ze op zoek naar zijn verleden, dat zich afspeelt in het Limburg van de eerste helft van de twintigste eeuw. Haar opa kon door een ongeluk geen priester worden, maar haar vader ging naar het seminarie van de missiecongregatie van de Montfortanen. Na zijn priesterwijding werd hij naar de missie op IJsland gestuurd. Daar voelt hij zich niet thuis. Terug in Europa sijpelen de veranderingen ook door in zijn congregatie. Terwijl zijn geloof verdiept, groeit de innerlijke breuk met het instituut kerk. Na een korte overgangsperiode trouwt hij en krijgt twee kinderen. Kreukels heeft een invoelend portret gemaakt, van haar vader en de wereld waar hij uit komt. Het is daarnaast een verhaal over de veranderingen in kerk en samenleving en over een emancipatie van opgelegde patronen in gezin, kerk en samenleving. Van belang, zeker voor de geschiedenis van Limburg. Met privéfoto's, een stamboom, eindnoten en een lijst van geraadpleegde literatuur.

Specificaties

Nederlands | 9789021416854 | 249 pagina's

Titel Mijn vader was priester
Auteur Katja Kreukels
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Em. Querido's Uitgeverij BV, 2019
Overige gegevens 249 pagina's, 24 ongenummerde pagina's platen - illustraties - 22 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789021416854
PPN 42088064X
Rubriekscode 245.9
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Vader-dochter relatie ; Priesters; Uittreding (loopbaan)
PIM Rubriek Religie
PIM Trefwoord Priesters

Anderen bekeken ook

Hygge
Boek

Hygge de Deense kunst van het leven ([2016])/ Meik Wiking, vertaling [uit het Engels] Barbara Lampe

Meik Wiking
Dagboek van een getuige
Boek

Dagboek van een getuige (2017)/ Astrid Holleeder

Na het verpletterende - en megasuccesvolle - boek Judas, komt Astrid Holleeder nu met een verrassend intieme opvolger: Dagboek van een getuige. Waar Judas het verhaal is over de beslissing om te getuigen tegen haar broer Willem Holleeder, gaat Dagboek van een getuige over de consequenties van die ingrijpende beslissing. Wat zijn de gevolgen geweest voor het leven van de familie Holleeder: voor moeder Stien, zus Sonja, de kinderen en hun partners, de kleinkinderen, en vooral: voor Astrid zelf? Dagboek van een getuige geeft een inkijk in het leven van iemand die noodgedwongen moet onderduiken en voor wie niets 'normaal' is. Van boodschappen doen tot een dagje naar het strand met de kinderen: niets is zonder risico. Of daar ooit verandering in komt, zal de toekomst leren. In 2018 vindt het proces tegen broer Willem plaats. Dagboek van een getuige is een onthullend boek over hoe justitie met 'gewone' getuigen omgaat, en is het ontroerende relaas van een vrouw die afscheid heeft moeten nemen van een werkzaam leven, van een moeder die probeert het goede te doen voor haar kinderen en kleinkinderen, van een zuster en vriendin die haar omgeving altijd op sleeptouw neemt, én van een getuige in de zaak tegen haar broer: Astrid Holleeder. Bron: Flaptekst, uitgeversinformatiePersoonlijk relaas van de jongste zus van topcrimineel Willem Holleeder, die tijdens het proces tegen haar broer als getuige optreedt en daarom ondergedoken zit.

Astrid Holleeder
Hartschade
Boek

Hartschade ([2018])/ Hella de Jonge

Autobiografisch relaas van een vrouw (1949) over haar hartaanval en de gevolgen die deze had voor haar relatie met haar man en andere familieleden.

Hella de Jonge
De olijfboom
Boek

De olijfboom (2019)/ Lucinda Riley, vertaling [uit het Engels]: Anne-Marieke Buijs

Als een vrouw met haar gezin terugkeert naar Cyprus omdat ze daar een huis van haar peetvader heeft geerfd, komen er allerlei geheimen aan het licht.

Lucinda Riley
Het dorp
Boek

Het dorp een geschiedenis (2019)/ Wim Daniëls

Beschrijving van de ontwikkeling van het Nederlandse dorpsleven in de afgelopen 100 jaar, met nadruk op de periode 1950-1960.

Wim Daniëls