Het onbenoembare heden
Boek

Het onbenoembare heden ([2019])/ Roberto Calasso, uit het Italiaans vertaald door Els van der Pluijm

Essayistische beschouwing over de bedreigingen van de huidige seculiere tijd waarin de democratische samenleving haar eigen cultus is geworden, met vergelijkingen met reflecties van schrijvers uit de periode 1933-1945.

Aanwezigheid

Recensie

Volgens de Italiaanse schrijver Calasso (1951) leven we in een tijd van inconsistentie: we zijn religieus terwijl we alle religies hebben afgeschaft. De seculiere samenleving is het ultieme referentiekader geworden voor elke betekenis. Alles draait rond de cultus van de seculiere samenleving, democratie en procedures die betekenisloos en leeg zijn en alleen willen worden toegepast. Het islamitisch terrorisme is een symptoom, omdat het de metamorfose van het offer laten zien. Het eerste deel van dit boek is een poging om onze seculiere tijd te doorgronden en dan met name het gevaar dat lieden de macht krijgen die betekenis willen scheppen en de mens ondanks zichzelf gelukkig willen maken. Het tweede deel bevat 'snapshots' uit 1933-1945, waarin schrijvers als Céline en Simone Weil echo's verwoorden van wat in het eerste deel besproken is. Volgens Calasso was 1933-1945 de periode waarin de wereld een gedeeltelijk geslaagde poging deed tot zelfvernietiging. Een moeilijk, fragmentarisch, beklemmend en dreigend boek dat bij herlezing steeds gelaagder en actueler blijkt. Met bronverwijzingen en register. Een actueel boek, met name vanwege het opkomende populisme.

Specificaties

Nederlands | 9789028427587 | 190 pagina's

Titel Het onbenoembare heden
Auteur Roberto Calasso
Secundaire auteur Els van der Pluijm
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Wereldbibliotheek, [2019]
Overige gegevens 190 pagina's - 21 cm
Annotatie Met literatuuropgave, index - Vertaling van: L'innominabile attuale. - Milano : Adelphi Edizioni, (c)2017
ISBN 9789028427587
PPN 420812261
Rubriekscode 905.2
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Cultuursociologie
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Cultuursociologie

Anderen bekeken ook

De mensengenezer
Boek

De mensengenezer roman (2017)/ Koen Peeters

Een boerenzoon in Vlaanderen wordt beïnvloed door de geest van gevallen soldaten uit de Eerste Wereldoorlog en heeft een geheimzinnige band met Congo.

Koen Peeters