Onzichtbare vrouwen
Boek

Onzichtbare vrouwen waarom we leven in een wereld voor en door mannen ontworpen (2019)/ Caroline Criado Perez, vertaald [uit het Engels] door Ton Heuvelmans, Sjaak de Jong, Mario Molegraaf en Susan Ridder

Wetenschappelijke analyse van de datagenderkloof, het verschil tussen mannen en vrouwen dat bij wetenschappelijk onderzoek op allerlei gebieden niet aan het daglicht treedt.

Aanwezigheid

Recensie

Films, nieuws, literatuur, wetenschap, stadsplanning, economie: de verhalen die we onszelf vertellen over verleden, heden en toekomst worden allemaal bepaald door het dominante mannelijke perspectief en het ontbreken van het vrouwelijke perspectief. Dit noemt de auteur de genderdatakloof. Ze bestudeerde talloze casestudy's, verhalen en onderzoeken en legt haarfijn bloot hoe vrouwen daarin vaak onbewust en onbedoeld maar stelselmatig vergeten worden. Als gevolg daarvan doen mannen slechts een fractie van het onbetaalde werk dat vrouwen doen, lopen vrouwen meer gevaar bij auto-ongelukken omdat de veiligheidsvoorzieningen zijn afgesteld op mannen en hebben ze bij een hartaanval een groter risico op een verkeerde diagnose omdat de symptomen bij mannen de norm zijn. De noodzaak om de genderdatakloof te dichten wordt groter naarmate 'big data' en artificiële intelligentie een grotere rol gaan spelen in de samenleving. Een wetenschappelijk verantwoord boek over een steeds urgenter probleem. Interessant voor wetenschapsbeoefenaars en beleidsmakers.

Specificaties

Nederlands | 9789044642711 | 426 pagina's

Titel Onzichtbare vrouwen : waarom we leven in een wereld voor en door mannen ontworpen
Auteur Caroline Criado Perez
Secundaire auteur Ton Heuvelmans
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Prometheus, 2019
Overige gegevens 426 pagina's - 22 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register - Vertaling van: Invisible women. - (c) 2019
ISBN 9789044642711
PPN 424042983
Rubriekscode 315.1
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Discriminatie; Vrouwen
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Discriminatie

Anderen bekeken ook

De acht bergen
Boek

De acht bergen (2017)/ Paolo Cognetti, vertaald [uit het Italiaans] door Yond Boeke en Patty Krone

Een jongeman leert van zijn vader de bergen kennen en via een verkenning van de bergen zichzelf.

Paolo Cognetti
Verlangen naar verbinding
Boek

Verlangen naar verbinding er echt bij horen en de moed om alleen te staan ([2018])/ Brené Brown, vertaling [uit het Engels] Bonella van Beusekom

Brené Brown
De jongen, de mol, de vos en het paard
Boek

De jongen, de mol, de vos en het paard (2020)/ Charlie Mackesy, vertaald [uit het Engels] door Arthur Japin

Een jongen reist door de wildernis en sluit vriendschap met een mol, een vos en een paard. Ze voeren mooie gesprekken over van alles. Ook over taartjes eten. Ze ontdekken dat iedereen soms pijn heeft, bang is of verdrietig, maar dat het helpt als je dat samen bent. Poetisch beeldverhaal met deels gekleurde aquareltekeningen en handgeschreven tekst. Vanaf ca. 9 jaar.

Charlie Mackesy
De wilde stilte
Boek

De wilde stilte ([2020])/ Raynor Winn

Persoonlijk verslag over de langeafstandswandelingen die een echtpaar maakte door het zuidwesten van Engeland en over IJsland nadat ze alles waren kwijtgeraakt, en van de spirituele groei die ze doormaakten door contact met de natuur.

Raynor Winn
De heks van Limbricht
Boek

De heks van Limbricht roman (2021)/ Susan Smit

In 1674 in een dorpje bij Sittard wordt een 74-jarige vrouw met verstand van natuurgeneeskunde beschuldigd van tovenarij en hekserij en in een kerker gegooid.

Susan Smit