Herinneringen
Boek

Herinneringen de autobiografie van Nederlands bekendste feministe en eerste vrouwelijke arts ([2019])/ Aletta H. Jacobs, nieuwe editie, ingeleid en geannoteerd door Mia Meijer

Memoires van de befaamde Nederlandse voorvechtster voor vrouwenrechten (1854-1929).

Aanwezigheid

Recensie

Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van het vrouwenkiesrecht in 2019 is dit boek opnieuw en volledig herzien uitgegeven, bijgeschaafd volgens de nieuwe spelling en met een inleiding van Mia Meijer. In het boek beschrijft Aletta Jacobs (1854-1929) haar strijd en overwinningen op het gebied van vrouwenemancipatie. Zij was de eerste vrouw die aan een universiteit werd toegelaten in Nederland en de eerste vrouwelijke arts. Gelijkberechtiging van vrouwen stond bij haar hoog in het vaandel. Zo gaf zij in 1894 de aanzet tot de strijd voor de invoering van het vrouwenkiesrecht en streed zij onder andere voor het recht op gebruik van anticonceptiemiddelen. Het boek is voor de geïnteresseerde lezer nog steeds een meeslepend verhaal van een vrouw die nationaal en internationaal ontwikkelingen in gang zette die de aanzet waren tot gelijke waardering van vrouwen en mannen, ofwel een verhaal over de eerste feministische golf. Het boek is gemakkelijk leesbaar. Het geeft ook een tijdsbeeld en is daardoor historisch bijzonder waardevol. Voorzien van enkele verklarende voetnoten.

Specificaties

Nederlands | 9789024419517 | 314 pagina's

Titel Herinneringen : de autobiografie van Nederlands bekendste feministe en eerste vrouwelijke arts
Auteur Aletta H. Jacobs
Secundaire auteur Mia Meijer
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Boom, [2019]
Overige gegevens 314 pagina's - 23 cm
Annotatie Oorspronkelijke titel: Herinneringen van Dr. Aletta H. Jacobs. - Amsterdam : Van Holkema & Warendorf, 1924
ISBN 9789024419517
PPN 421582863
Rubriekscode 315.2
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Jacobs, Aletta H.; Autobiografieën
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Jacobs

Anderen bekeken ook

Liever dier dan mens
Boek

Liever dier dan mens een overlevingsverhaal (2020)/ Pieter van Os, kaarten binnenwerk Hester Schaap

Biografie van een joodse vrouw (1926) uit Warschau, die de Tweede Wereldoorlog overleefde door zich voor te doen als Volksduitse en werd geadopteerd door een familie met een fanatieke nationaalsocialistische overtuiging.

Pieter van Os
De acht bergen
Boek

De acht bergen (2017)/ Paolo Cognetti, vertaald [uit het Italiaans] door Yond Boeke en Patty Krone

Een jongeman leert van zijn vader de bergen kennen en via een verkenning van de bergen zichzelf.

Paolo Cognetti
Het meisje uit het verscholen dorp
Boek

Het meisje uit het verscholen dorp ([2017])/ Irma Joubert, vertaling [uit het Afrikaans] en eerste redactie: Dorienke de Vries

Als haar vader, samen met het gezin dat bij hen onderdook, tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt opgepakt, wordt een negenjarig meisje ondergebracht in Het Verscholen Dorp bij Nunspeet.

Irma Joubert
Zolang er nog tranen zijn
Boek

Zolang er nog tranen zijn (2015)/ Hannelore Grünberg-Klein, met een nawoord van Arnon Grunberg

Een van oorsprong Duitse, geemigreerde joodse vrouw (1927-2015) beschrijft haar ervaringen tijdens de jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog.

Hannelore Grünberg-Klein
De misdaad en het zwijgen
Boek

De misdaad en het zwijgen Jedwabne 1941, de levende herinnering aan een pogrom in Polen (juli 2016)/ Anna Bikont, uit het Pools vertaald door Karol Lesman, Charlotte Pothuizen, Dirk Zijlstra en Goverdien Hauth-Grubben

Reconstructie van de beruchte pogrom in het Poolse plaatsje Jedwabne in juli 1941, waarbij 1600 joden om het leven kwamen.

Anna Bikont