Statiegeld voor mijn moeder
Boek

Statiegeld voor mijn moeder verhalen over het leven in de DDR ([2019])/ Manon de Heus en Marijke van der Ploeg, editor: Dorien Dijkwel

Persoonlijke verhalen over de beleving van het dagelijks leven in de DDR (1949-1989) en het verlangen naar vrijheid.

Aanwezigheid

Recensie

De Duitse Democratische Republiek (1949-1989) was een door de staat c.q. socialistische partij geleid land waar weinig of geen individuele vrijheid heerste. In deze bundel vertellen twintig mensen uit uiteenlopende maatschappelijke milieus hoe zij in deze gesloten en repressieve samenleving geprobeerd hebben vorm te geven aan hun eigen leven en op welke wijze hierop, vaak met gevangenisstraffen, door de staat werd gereageerd. De lezer leest deze verhalen met verbijstering en verbazing en kan onder de indruk komen van het verlangen naar individuele vrijheid dat zich door staatsdwang, belichaamd in de beruchte geheime dienst Stasi, liet knechten. Deze levensverhalen, waarin overigens niet altijd negatief over de DDR wordt gesproken, geven een boeiend beeld van het leven in een land dat een heilsstaat wilde zijn, maar een partijdictatuur was. Met verklarende voetnoten, enkele zwart-witfoto's en een literatuurlijst.

Specificaties

Nederlands | 9789463387064 | 221 pagina's

Titel Statiegeld voor mijn moeder : verhalen over het leven in de DDR
Auteur Manon de Heus
Secundaire auteur Marijke van der Ploeg ; Dorien Dijkwel
Type materiaal Boek
Uitgave Soesterberg : Uitgeverij Aspekt, [2019]
Overige gegevens 221 pagina's - illustraties - 24 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789463387064
PPN 422950823
Rubriekscode Duitsland 948
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen DDR; Verhalen
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord DDR

Anderen bekeken ook

Selma
Boek

Selma aan Hitler ontsnapt, gevangene van Mao ([2016])/ Carolijn Visser

Levensverhaal van Selma Vos (1921-1968), waarbij haar periode in communistisch China centraal staat en de rest van haar leven in flashbacks wordt belicht.

Carolijn Visser
Het meisje uit het verscholen dorp
Boek

Het meisje uit het verscholen dorp ([2017])/ Irma Joubert, vertaling [uit het Afrikaans] en eerste redactie: Dorienke de Vries

Als haar vader, samen met het gezin dat bij hen onderdook, tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt opgepakt, wordt een negenjarig meisje ondergebracht in Het Verscholen Dorp bij Nunspeet.

Irma Joubert
De kaasfabriek
Boek

De kaasfabriek ([2020])/ Simone van der Vlugt

Wanneer een moeder en een dochter rond 1900 uit standsbesef verkeerde keuzes maken, heeft dit grote gevolgen voor hun verhouding.

Simone van der Vlugt
Judas
Boek

Judas een familiekroniek (2016)/ Astrid Holleeder

Herinneringen van de jongste zus van topcrimineel Willem Holleeder aan haar door geweld getekende jeugd, de invloed van haar broer op haar leven en familieleden en haar overwegingen om samen met haar zus tegen hem te getuigen in het zogenoemde Passageproces.

Astrid Holleeder
Wen er maar aan
Boek

Wen er maar aan ([2020])/ Maike Meijer

Dagboek van een werkloze actrice.

Maike Meijer