Wij overleefden
Boek

Wij overleefden de laatste ooggetuigen van de Duitse bezetting (2019)/ Sytze van der Zee

Mannen en vrouwen die als kind of jongere de Tweede Wereldoorlog en de Duitse bezetting hebben meegemaakt, vertellen hun persoonlijke herinneringen aan die periode.

Aanwezigheid

Recensie

Journalist en schrijver Sytze van der Zee sprak de afgelopen jaren met zo'n tachtig mannen en vrouwen over hun herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog en de Duitse bezetting. Memoires aan bombardementen, aan een NSB-vader die door het verzet werd omgebracht, aan de concentratiekampen, aan de honger en schaarste, aan de dilemma's waarmee je te maken kreeg in het verzet. Het waren overwegend de kinderen en de jongeren van toen die door Van der Zee werden geïnterviewd: stuk voor stuk tachtig- en negentigplussers, een enkeling de honderd gepasseerd. De bundel interviews geeft daarmee een indringend perspectief op oorlog en bezetting vanuit kinderogen. De interviews zijn door de auteur in min of meer chronologische volgorde geplaatst. Het merendeel van de geïnterviewden keert meerdere keren terug in het boek. Het grootste deel van 'Wij overleefden' gaat over de tweede helft van de bezetting. Met notenapparaat en beknopt register.

Specificaties

Nederlands | 9789044638424 | 462 pagina's

Titel Wij overleefden : de laatste ooggetuigen van de Duitse bezetting
Auteur Sytze van der Zee
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Prometheus, 2019
Overige gegevens 462 pagina's - 23 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789044638424
PPN 421752769
Rubriekscode 935.3
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Nederland; Wereldoorlog II; Verhalen
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Wereldoorlog II

Anderen bekeken ook

De laatste getuige
Boek

De laatste getuige (april 2018)/ Frank Krake, tekstredactie en inhoudelijke adviezen: Enno de Witt

Biografie van Wim Alosery, die als twintigjarige tijdens de Tweede Wereldoorlog te werk werd gesteld in Duitsland, ontsnapte, werd opgepakt en een verblijf in drie concentratiekampen en een scheepsramp overleefde.

Frank Krake
Solveigs belofte
Boek

Solveigs belofte eén vrouw kan het landgoed van haar familie redden. Maar heeft ze de moed om te doen wat nodig is? ([2021])/ Corina Bomann, vertaling [uit het Duits]: Lilian Caris

Corina Bomann
Het meisje uit het verscholen dorp
Boek

Het meisje uit het verscholen dorp ([2017])/ Irma Joubert, vertaling [uit het Afrikaans] en eerste redactie: Dorienke de Vries

Als haar vader, samen met het gezin dat bij hen onderdook, tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt opgepakt, wordt een negenjarig meisje ondergebracht in Het Verscholen Dorp bij Nunspeet.

Irma Joubert
Mijn naam is Selma
Boek

Mijn naam is Selma (2020)/ Selma van de Perre, vertaald door Rebekka W.R. Bremmer

Memoires van een joodse vrouw (1922) die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet belandde, werd gearresteerd en een verblijf in het concentratiekamp Ravensbrück overleefde.

Selma Van de Perre
Ondergedoken
Boek

Ondergedoken een jonge vrouw overleeft in Berlijn 1940-1945 (2015)/ Marie Jalowicz Simon, bewerkt door Irene Stratenwerth en Hermann Simon ; nawoord van Hermann Simon ; vertaald [uit het Duits] door Liesbeth van Nes ; kaart Peter Palm

Autobiografisch relaas van een joodse vrouw uit Berlijn, die onderdook toen ze in 1942 dreigde te worden gedeporteerd naar een concentratiekamp.

Marie Jalowicz Simon