De laatste kinderen van Tokyo
Boek

De laatste kinderen van Tokyo (2019)/ Yoko Tawada, vertaald uit het Japans door Luk van Haute

Na een ecologische ramp isoleert Japan zich, mensen leven heel lang maar kinderen die geboren worden zijn juist heel zwak; een opa maakt zich zorgen over de toekomst van zijn kleinkind.

Aanwezigheid

Recensie

Als gevolg van een niet nader beschreven ecologische ramp heeft Japan zich geïsoleerd van de buitenwereld. De catastrofe wordt nergens beschreven, maar de aandachtige lezer denkt natuurlijk aan de nucleaire ramp te Fukushima. Leenwoorden uit het Engels mogen niet langer gebruikt worden. Telefoneren is verboden. Spreken over andere landen of culturen is verboden. Mensen leven heel lang en zijn nog aan het werk op honderdjarige leeftijd. De kinderen die geboren worden, hebben een zwak gestel en zijn vaak ziek. Zij hebben zwakke beenderen en misvormde tanden. De meesten sterven dan ook jong. De jongen Mumei leeft bij zijn overgrootvader Yoshiro. Zij leven aan de rand van Tokyo, omdat het centrum te vervuild is. Yoshiro is lid van een ondergrondse groepering die probeert kinderen via een schip het land uit te smokkelen. Deze dystopische roman leunt dicht tegen de wereld van Kafka aan. Het is onduidelijk wat de toekomst biedt voor de planeet, voor Japan en vooral voor de generatie van Mumei. Toch is er liefde en zachtheid: de zorg waarmee Yoshiro Mumei omringt, is hoopgevend. De auteur (1960) schreef eerder o.a. 'Memoires van een ijsbeer'*.

Specificaties

Nederlands | 9789056726362 | 191 pagina's

Titel De laatste kinderen van Tokyo
Auteur Yoko Tawada
Secundaire auteur Luk Van Haute
Type materiaal Boek
Editie Eerste druk;
Uitgave Amsterdam : Signatuur, 2019
Overige gegevens 191 pagina's - 21 cm
Annotatie Vertaling van: Kentoshi. - Tokyo : Kodansha Ltd., (c)2014
ISBN 9789056726362
PPN 421760907
Genre psychologische roman
Taal Nederlands

Anderen bekeken ook

Kolja
Boek

Kolja roman ([2017])/ Arthur Japin

Een man reist in 1893 naar Sint-Petersburg om zijn vriend bij te staan bij de dood van diens broer, de componist Peter Iljitsj Tsjaikovski, maar ontdekt dat er misschien meer aan de hand is dan een dodelijk geval van cholera.

Arthur Japin
Het gordijn
Boek

Het gordijn (2017)/ Kader Abdolah

De in ballingschap levende Iraanse schrijver ontmoet in het onwezenlijke decor van Dubai nog één keer zijn moeder en hij gaat mee in haar door dementie beïnvloede beleving van de dagen die ze samen doorbrengen.

Kader Abdolah
Hoor nu mijn stem
Boek

Hoor nu mijn stem (2017)/ Franca Treur

Franca Treur
Mrs. Degas
Boek

Mrs. Degas roman ([2020])/ Arthur Japin

Fragmenten uit het leven van de impressionistische schilder Edgar Degas.

Arthur Japin
Mensen zonder uitstraling
Boek

Mensen zonder uitstraling roman ([2016])/ Jente Posthuma

Een 40-jarige vrouw blikt terug op haar leven, waarin de vroege dood van haar moeder een cruciale rol speelde in haar relatie met mannen, onder wie ook haar vader.

Jente Posthuma