De oorlog van horen zwijgen
Boek

De oorlog van horen zwijgen een familiegeschiedenis ([2019])/ Mieke Eerkens, uit het Engels vertaald door Patricia Piolon

Geschiedenis van een Amerikaanse familie van Nederlandse herkomst, waarvan de kinderen nog steeds de gevolgen ervaren van de ervaringen van hun ouders tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Aanwezigheid

Recensie

Ook de kinderen van oorlogsslachtoffers hebben heel wat te lijden van de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog. In deze Nederlands-Amerikaanse familiegeschiedenis beschrijft dochter Mieke Eerkens het leven van haar ouders, hun oorlogservaringen en de invloed die deze hadden op haar eigen leven. Haar vader Sjef/Jeff Eerkens (1932) was tien jaar toen hij werd geïnterneerd in een mannenkamp (!) in Nederlands-Indië. En moeder Elsje/Else de Kock had ouders die lid waren van de NSB/Germaanse SS, die na 1945 werden geïnterneerd. Na de oorlog vertrok vader Jeff al gauw naar Californië en trouwde later met Else en samen stichtten ze een gezin in de Verenigde Staten. Uitvoerig wordt ingegaan op beider leven in Indië, in Nederland en later in Californië. Hierin is tevens aandacht voor de verwerking van het oorlogsverleden, zowel van de ouders als van de schrijfster zelf. Vóór in het boek is een kort overzicht van de oorlogsjaren in Indië en Nederland. En in twee katernen vindt men familiefoto's in zwart-wit.

Specificaties

Nederlands | 9789044537635 | 300 pagina's

Titel De oorlog van horen zwijgen : een familiegeschiedenis
Auteur Mieke Eerkens
Secundaire auteur Patricia Piolon
Type materiaal Boek
Uitgave [Amsterdam] : De Geus, [2019]
Overige gegevens 300 pagina's, 16 ongenummerde pagina's platen - foto's - 22 cm
Annotatie Vertaling van: All ships follow me : a family memoir of war across three continents. - New York : Picador, 2019
ISBN 9789044537635
PPN 422397954
Rubriekscode 935.4
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Families; Nederland; Wereldoorlog II; Verhalen ; Families; Nederlands Oost-Indië; Wereldoorlog II; Verhalen
Trefwoord Apeldoorn
Hoog-Soeren
Zutphen
Familiegeschiedenis
Nationaal-socialisme
Bevrijding
Nederlands Oost-Indië
Wereldoorlog II
Geschiedenis; 20e eeuw
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Families

Anderen bekeken ook

Mijn naam is Selma
Boek

Mijn naam is Selma (2020)/ Selma van de Perre, vertaald door Rebekka W.R. Bremmer

Memoires van een joodse vrouw (1922) die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet belandde, werd gearresteerd en een verblijf in het concentratiekamp Ravensbrück overleefde.

Selma Van de Perre
Fresia's voor mevrouw Brak
Boek

Fresia's voor mevrouw Brak de laatste jaren van mijn ouders (augustus 2020)/ Jannetje Koelewijn

Verslag van de laatste levensjaren van de ouders van de auteur, dat vooral bestaat uit een weergave van de gesprekken die ze met hen voerde.

Jannetje Koelewijn
Raadselvader
Boek

Raadselvader kind in de Koude Oorlog (2018)/ Jolande Withuis

De Nederlandse historica (1949) beschrijft haar jeugd in een diep gelovig communistisch milieu, in het bijzonder ook de verhouding met haar vader Berry Withuis (1920-2009), redacteur van De Waarheid, schaker en schaakjournalist.

Jolande Withuis
De zevende zus
Boek

De zevende zus (2021)/ Lucinda Riley, vertaling [uit het Engels]: Dieuwke van der Veen, Erica Disco, Irene Goes en Anne Jongeling

Voor een herdenkingsbijenkomst voor hun overleden adoptiefvader zoeken zes zussen de zevende zus.

Lucinda Riley
Judas
Boek

Judas een familiekroniek (2016)/ Astrid Holleeder

Herinneringen van de jongste zus van topcrimineel Willem Holleeder aan haar door geweld getekende jeugd, de invloed van haar broer op haar leven en familieleden en haar overwegingen om samen met haar zus tegen hem te getuigen in het zogenoemde Passageproces.

Astrid Holleeder