Cilka's keuze
Boek

Cilka's keuze (oktober 2019)/ Heather Morris, vertaling [uit het Engels]: Karin de Haas

Cilka Klein is een jonge Joodse vrouw die Auschwitz weet te overleven maar daardoor als een verrader wordt gezien en naar een Siberisch werkkamp wordt gestuurd waar haar eenzelfde lot wacht.

Aanwezigheid

Recensie

Na 'De tatoeëerder van Auschwitz' waren er veel vragen over de ondersteunende personages, meestal over die van Cilka Klein. Helaas stierf Cilka in 2003. Voor 'Cilka's keuze' interviewde de auteur de echtgenoot en bekenden van Cilka, deed ze onderzoek in Rusland en Slowakije en baseerde ze zich op getuigenissen van Lale Sokolov, de tatoeëerder van Auschwitz, die Cilka Klein heeft gekend. Maar er was ook een terugslag, de stiefzoon van Cilka beweerde dat de belangrijkste gebeurtenissen in het boek verzonnen zijn en vond het 'verschrikkelijk en uiterst pijnlijk'. Er wordt verteld over de jaren waarin Cilka gevangene was van het Sovjet goelagsysteem, waar ze aan het einde van de Tweede Wereldoorlog heen werd gestuurd. Opnieuw was ze in staat een ongewone positie in te nemen om te overleven, dit keer in het ziekenhuis en opnieuw werd ze herhaaldelijk verkracht. Of alles waar is over Cilka zelf, is niet zo belangrijk. Het is een gegeven dat er vrouwen werden verkracht door de nazi's, alleen om te worden aangeklaagd als collaborateurs bij de bevrijding van de kampen. De aangrijpende verhalen over de gruwelen die deze vrouwen hebben meegemaakt, moeten worden verteld. Met naschrift van de auteur, aanvullende informatie over Cilka Klein en uitleg door Owen Matthews van het Goelag systeem.

Specificaties

Nederlands | 9789402704112 | 349 pagina's

Titel Cilka's keuze
Auteur Heather Morris
Secundaire auteur Karin de Haas
Type materiaal Boek
Editie Eerste druk;
Uitgave Amsterdam : HarperCollins, oktober 2019
Overige gegevens 349 pagina's - kaart - 22 cm
Annotatie Vertaling van: Cilka's journey. - London : ZAFFRE, 2019
ISBN 9789402704112
PPN 422942944
Genre historische roman
Taal Nederlands

Anderen bekeken ook

De tatoeëerder van Auschwitz
Boek

De tatoeëerder van Auschwitz (april 2019)/ Heather Morris, vertaling [uit het Engels] Karin de Haas

Een jonge Joodse man denkt zijn familie te kunnen redden door zichzelf op te offeren, maar wat hij daardoor in Auschwitz moest doen om zichzelf te redden, had niemand ooit kunnen voorzien.

Heather Morris
Het meisje uit het verscholen dorp
Boek

Het meisje uit het verscholen dorp ([2017])/ Irma Joubert, vertaling [uit het Afrikaans] en eerste redactie: Dorienke de Vries

Als haar vader, samen met het gezin dat bij hen onderdook, tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt opgepakt, wordt een negenjarig meisje ondergebracht in Het Verscholen Dorp bij Nunspeet.

Irma Joubert
De drie zussen van Auschwitz
Boek

De drie zussen van Auschwitz (januari 2022)/ Heather Morris, vertaling [uit het Engels] Karin de Haas

In het Slowakije van 1929 leggen drie Joodse zusjes een eed af dat ze altijd op elkaar zullen passen. Wanneer ze in 1942 naar Auschwitz-Birkenau worden afgevoerd, blijkt hoe sterk die eed hen aan elkaar bindt.

Heather Morris
De zevende zus
Boek

De zevende zus (2021)/ Lucinda Riley, vertaling [uit het Engels]: Dieuwke van der Veen, Erica Disco, Irene Goes en Anne Jongeling

Voor een herdenkingsbijenkomst voor hun overleden adoptiefvader zoeken zes zussen de zevende zus.

Lucinda Riley
De verloren kinderen
Boek

De verloren kinderen (december 2017)/ Diney Costeloe, vertaling [uit het Engels] Kris Eikelenboom

Verhaal van Britse kinderen die na de Tweede Wereldoorlog naar Australië werden vervoerdAls een oorlogsweduwe trouwt met een egoïstische man, eist hij dat zij haar dochtertjes elders onderbrengt.

Diney Costeloe