De schoonheid van weerbarstig proza
Boek

De schoonheid van weerbarstig proza over schrijven, lezen en kijken ([2019])/ Lydia Davis, vertaald [uit het Engels] door Nico Groen en Nicolette Hoekmeijer

Persoonlijke narratieve essays van Lydia Davis (1947) over schrijvers en kunstenaars met wie ze een persoonlijke band heeft.

Aanwezigheid

Recensie

Lydia Davis (1947) staat vooral bekend als een schrijver van kort, onconventioneel werk: van verhalen die soms geestig zijn, soms wrang of pijnlijk, maar altijd niets en niemand ontziend. Haar verhalen kennen een wisselende lengte, waarbij de kortste uit maar één zin bestaan. Davis' werk is geen easy-read, je zou het 'weerbarstig proza' kunnen noemen. In deze publicatie is een deel van Davis' beschouwende werk gebundeld: essays over schrijvers (vaak eveneens auteurs van kort, vervreemdend proza, zoals Kafka, Beckett, Berlin), opstellen over kunstenaars en aantekeningen over het schrijfproces. Ook de nodige Franse auteurs (Blanchot, Flaubert, Rimbaud) komen voorbij, aangezien Davis tevens vertaalster Frans is (in een volgend deel beschouwend werk zullen stukken over vertalen gebundeld worden). Wat opvalt, is dat in bijna alle essays de schrijfster een persoonlijke band heeft met het onderwerp en dat niet wordt geschuwd die ook te noemen. Daardoor zijn dit niet zomaar narratieve essays, maar vormt deze bundel tegelijkertijd een verkapte autobiografie én een poëtica van de schrijfster.

Specificaties

Nederlands | 9789025457082 | 408 pagina's

Titel De schoonheid van weerbarstig proza : over schrijven, lezen en kijken
Auteur Lydia Davis
Secundaire auteur Nico Groen
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij Atlas Contact, [2019]
Overige gegevens 408 pagina's - illustraties - 23 cm
Annotatie Met literatuuropgave - Vertaling van: Essays one. - Farrar, Straus and Giroux, (c)2019
ISBN 9789025457082
PPN 422374628
Rubriekscode 823
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Letterkunde; Opstellen ; Beeldende kunst; Opstellen ; Schrijverschap; Opstellen
PIM Rubriek Schrijvers en Boeken
PIM Trefwoord Letterkunde