Eindstation Auschwitz
Boek

Eindstation Auschwitz mijn verhaal vanuit het kamp (1943-1945) ([2020])/ Eddy de Wind

Ter plekke geschreven ooggetuigenverslag van een Joodse arts die de gruwelen van het concentratiekamp Auschwitz overleefde.

Aanwezigheid

Recensie

De auteur is een 27-jarige Joodse arts die in mei 1943 in kamp Westerbork een 18-jarige verpleegster Friedel trouwt. Vier maanden later worden ze op transport naar Auschwitz gebracht. Hij komt als verpleger in barak 9 terecht, zij als proefpersoon van de beruchte kamparts Josef Mengele in barak 10. Op wonderbaarlijke wijze overleven zij de verschrikkingen van het kamp. Dit is voor zover bekend het enige ter plekke geschreven boek over Auschwitz en geeft het boek grote authenticiteit en historische waarde. Het is eerder uitgegeven in 1946 en in 1980; dit is een geredigeerde editie. Bevat 17 foto's, plattegrond en legenda Auschwitz 1, een woordenlijst en een naschrift van de familie. De auteur schreef als psychoanalyticus als eerste over het Concentratiekampsyndroom. Aangrijpend en beschouwend schrijft hij over de gruwelijkheden en verwarrende willekeurigheid van de daders, maar ook over onderlinge verbondenheid, hoop, liefde en geestkracht. Zijn grote wens om te overleven en de mensheid te vertellen over deze gruwelen en de ontmenselijking door de daders, is uitgekomen. Hij stierf in 1987 op 71-jarige leeftijd.

Specificaties

Nederlands | 9789029093606 | 222 pagina's

Titel Eindstation Auschwitz : mijn verhaal vanuit het kamp (1943-1945)
Auteur Eddy de Wind
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Meulenhoff, [2020]
Overige gegevens 222 pagina's, 16 ongenummerde pagina's platen - foto's, plattegrond - 23 cm
Annotatie Oorspronkelijke titel: Eindstation ... Auschwitz. - Amsterdam : Republiek der letteren, 1946
ISBN 9789029093606
PPN 422983578
Rubriekscode 928.8
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Auschwitz (concentratiekamp); Verhalen
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Concentratiekampen

Anderen bekeken ook

De laatste getuige
Boek

De laatste getuige (april 2018)/ Frank Krake, tekstredactie en inhoudelijke adviezen: Enno de Witt

Biografie van Wim Alosery, die als twintigjarige tijdens de Tweede Wereldoorlog te werk werd gesteld in Duitsland, ontsnapte, werd opgepakt en een verblijf in drie concentratiekampen en een scheepsramp overleefde.

Frank Krake
Het meisje uit het verscholen dorp
Boek

Het meisje uit het verscholen dorp ([2017])/ Irma Joubert, vertaling [uit het Afrikaans] en eerste redactie: Dorienke de Vries

Als haar vader, samen met het gezin dat bij hen onderdook, tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt opgepakt, wordt een negenjarig meisje ondergebracht in Het Verscholen Dorp bij Nunspeet.

Irma Joubert
Twee broers uit Auschwitz
Boek

Twee broers uit Auschwitz 60 jaar zwegen ze : nu vertellen ze voor het eerst hun verhaal. ([2020])/ Malka Adler, vertaald [uit het Engels] door Ernst Bergboer

Levensverhaal van twee joodse broers die na hun overleving tijdens de Shoah moeite hadden om hun leven na die verschrikkingen weer op te pakken.

Malka Adler
De tweeling van Auschwitz
Boek

De tweeling van Auschwitz (september 2021)/ Eva Mozes Kor, vertaling [uit het Engels] Els Franci-Ekeler

Autobiografisch relaas van een joodse vrouw, die als kind samen met haar tweelingzus in Auschwitz werd onderworpen aan de wrede experimenten van dokter Mengele..

Eva Mozes Kor
Mijn naam is Selma
Boek

Mijn naam is Selma (2020)/ Selma van de Perre, vertaald door Rebekka W.R. Bremmer

Memoires van een joodse vrouw (1922) die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet belandde, werd gearresteerd en een verblijf in het concentratiekamp Ravensbrück overleefde.

Selma Van de Perre