Dolen en dromen
Boek

Dolen en dromen (oktober 2019)/ Ida Gerhardt, ingeleid door Ad ten Bosch

Jubileumuitgave waarin het gedicht 'Dolen en dromen'' van Ida Gerhardt (1905-1997) is aangevuld met een inleiding, het originele handschrift in facsimile en een nooit eerder gepubliceerde lezing van Ida Gerhardt.

Aanwezigheid

Recensie

'Dromen en dolen' is een groot gedicht, waarin de dichteres een bewustwordingsproces beschrijft: zij ervaart achter 'het bekende, het vertrouwde' (haar eigen woorden) in de luciditeit van een begenadigd moment verborgen samenhangen. Concreet geeft zij deze ervaring weer in een haast nuchtere registrerende beschrijving van een kort verblijf te Zutphen. Daar woont zij een avondconcert van kamermuziek bij, brengt ze een bezoek aan de kloostertuin, het museum en het Bornhof en maakt ze in een droom een wandeling langs de IJsselkade en een ochtendwandeling in een soort optocht met notabelen door de stad. Een geheimzinnig gedicht dat volgens de bedoelingen van Ida Gerhardt zijn geheim niet prijsgeeft (het blijft de geheimzinnigheid houden van de jongen 'de zoon van de architect', de cruciale figuur in het gedicht). In deze editie, die verschijnt vanwege het 175-jarige bestaan van Boekhandel Van Someren & Ten Bosch, is een voorwoord van Ad ten Bosch, het originele handschrift van het gedicht in facsimile en een niet eerder gepubliceerde lezing van Ida Gerhardt toegevoegd aan de vierde druk uit 2001, terwijl de destijds toegevoegde cd nu ontbreekt.

Specificaties

Nederlands | 9789028293250 | 47 pagina's

Titel Dolen en dromen
Auteur Ida Gerhardt
Secundaire auteur Ad ten Bosch
Type materiaal Boek
Editie Eerste druk in deze vorm;
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij Van Oorschot, oktober 2019
Overige gegevens 47 pagina's - illustraties - 21 cm
Annotatie Bevat tevens een toespraak van Ida Gerhardt - Oorspronkelijke uitgave: Amsterdam : Athenaeum/Polak & van Gennep, 1980
ISBN 9789028293250
PPN 423509675
Rubriekscode Nederlands 875
Taal Nederlands
Trefwoord Zutphen
Gedichten op Plaatsen
Geschiedenis; 20e eeuw