Dolle Dinsdag
Boek

Dolle Dinsdag een familiegeschiedenis (2019)/ Nicolline Van der Spek

Freelance journaliste graaft in de familiegeschiedenis, op zoek naar de waarheid rond haar foute opa in de Tweede Wereldoorlog.

Aanwezigheid

Recensie

Vader fungeerde thuis als het morele kompas. Hij waarschuwde voor de gevaren van het populisme en hield gezinsleden op het rechte pad. Dat hij, op latere leeftijd, geveld door de gevolgen van Alzheimer, enthousiast doet over Hitler, brengt zijn kinderen uit evenwicht. De auteur graaft in de familiegeschiedenis en legt het traject af dat haar vader op 12-jarige leeftijd aflegde met zijn moeder en broer op dolle dinsdag toen NSB-leden massaal Nederland ontvluchten. Voor de kinderen was het geen geheim dat opa fout zat in de oorlog. Zijn aandeel werd geminimaliseerd. Hij was een zogenoemde brood-NSB'er. Wel tot vier jaar veroordeeld, maar staat die straf dan in verhouding tot zijn aandeel? In haar zoeken ontdekt ze dat opa niet enkel lid was van de NSB. Hij was ook lid van de Landwacht, een paramilitair onderdeel van de NSB. Met twee archiefdozen in het rijksarchief kan het aandeel van opa niet meer geminimaliseerd worden. Het debuut van Nicolline van der Spek leest vlot, boeiend en verrassend. Ze verstaat de kunst om een beladen thema licht verteerbaar tot bij de lezer te brengen.

Specificaties

Nederlands | 9789402193930 | 182 pagina's

Titel Dolle Dinsdag : een familiegeschiedenis
Auteur Nicolline van der Spek
Type materiaal Boek
Uitgave Noordwijk : Nicolline van der Spek, 2019
Overige gegevens 182 pagina's - illustraties - 22 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789402193930
PPN 423453106
Rubriekscode 935.4
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen NSB'ers; Verhalen
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord NSB

Anderen bekeken ook

Selma
Boek

Selma aan Hitler ontsnapt, gevangene van Mao ([2016])/ Carolijn Visser

Levensverhaal van Selma Vos (1921-1968), waarbij haar periode in communistisch China centraal staat en de rest van haar leven in flashbacks wordt belicht.

Carolijn Visser
Tilli's verhaal
Boek

Tilli's verhaal mijn gedachten zijn vrij (2016)/ Tilli Schulze & Lorna Collier, vertaling [uit het Engels]: Jan van den Berg en Piet Dal

Ervaringen van een kind, geboren in 1934, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog opgroeide in een dorpje in het oosten van Duitsland.

Tilli Schulze
Mijn naam is Selma
Boek

Mijn naam is Selma (2020)/ Selma van de Perre, vertaald door Rebekka W.R. Bremmer

Memoires van een joodse vrouw (1922) die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet belandde, werd gearresteerd en een verblijf in het concentratiekamp Ravensbrück overleefde.

Selma Van de Perre
Dwangarbeiders
Boek

Dwangarbeiders de oorlogsliefde van Izaak en Nina : roman (2021)/ Ron Broekhart, redactie: Trojan Design, Paul van Geel

De Nederlader Izaak en de Russin Nina ontmoeten elkaar tijdens de Tweede Wereldoorlog als dwangarbeiders in nazi-Duitsland en ondanks de traumatische en afschuwelijke gebeurtenissen die zij meemaken, bloeit de liefde tussen hen op.

Ron Broekhart
Raadselvader
Boek

Raadselvader kind in de Koude Oorlog (2018)/ Jolande Withuis

De Nederlandse historica (1949) beschrijft haar jeugd in een diep gelovig communistisch milieu, in het bijzonder ook de verhouding met haar vader Berry Withuis (1920-2009), redacteur van De Waarheid, schaker en schaakjournalist.

Jolande Withuis