Anne Frank was niet alleen
Boek

Anne Frank was niet alleen het Merwedeplein, 1933-1945 (2019)/ Rian Verhoeven

Geschiedenis van de bewoners van het Amsterdamse Merwedeplein voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog, waaronder Anne Frank, haar familie en een aantal andere joodse bewoners die slachtoffer werden van de vervolging.

Aanwezigheid

Recensie

Rian Verhoeven woont aan het Amsterdamse Merwedeplein. De beroemdste bewoner van het driehoekige plein was Anne Frank. Eind 1933 kwam ze er als vierjarig meisje wonen, toen de bij elkaar driehonderd appartementen verdeeld over twee woonblokken en Amsterdams eerste 'wolkenkrabber' nog maar kort daarvoor waren opgeleverd. Tien jaar later verliet de familie Frank de bovenwoning om onder te duiken aan de Prinsengracht. Naast Anne, haar ouders en zus Margot woonden zo'n tweehonderd mensen met een joodse achtergrond aan het Merwedeplein. Het merendeel was net als het gezin Frank uit Duitsland of Oostenrijk gevlucht. Maar onder de buurtgenoten bevonden zich ook NSB'ers. Wie aan het plein woonde, behoorde tot de middenklasse, want de huurprijzen waren niet gering. Verhoeven zocht uit hoe de bewoners in de jaren dertig leefden en wat er met hen gebeurde tijdens de Tweede Wereldoorlog. De historica deed archiefonderzoek en sprak met oud-buurtbewoners of hun kinderen. Ze verwerkte alles in een toegankelijk geschreven boek. Met noten, afbeeldingen in zwart-wit, literatuurlijst en personenindex.

Specificaties

Nederlands | 9789044630411 | 356 pagina's

Titel Anne Frank was niet alleen : het Merwedeplein, 1933-1945
Auteur Rian Verhoeven
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Prometheus, 2019
Overige gegevens 356 pagina's - illustraties - 21 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register
ISBN 9789044630411
PPN 422984833
Rubriekscode 935.4
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Merwedeplein (Amsterdam); 1933-1945 ; Jodenvervolging; Nederland; Wereldoorlog II ; Frank, Anne
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Jodenvervolging

Anderen bekeken ook

Op zoek naar mijn zusje
Boek

Op zoek naar mijn zusje ([2021])/ Anne-Marie Hooyberghs

Twee weeszusjes vinden in 1940 een warm nest bij een doktersgezin in Westerlo, maar dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit.

Anne-Marie Hooyberghs
De verloren familie
Boek

De verloren familie hij overleefde de Tweede Wereldoorlog, maar de herinneringen aan zijn verloren familie laten zich niet verdringen... ([2017])/ Jenna Blum, vertaling [uit het Engels]: Carolien Metaal

Een Duits-joodse man, die in de oorlog zijn vrouw en kinderen heeft verloren, probeert in Amerika een nieuwe start te maken, met een nieuwe vrouw en dochter.

Jenna Blum
Ver van huis
Boek

Ver van huis (juni 2021)/ Ellie Dean, vertaling [uit het Engels] Yolande Ligterink

In 1940 krijgt een vrouw, die haar dochtertje met familie naar Canada heeft gestuurd waar ze veilig zullen zijn, te horen dat het schip dat hen vervoert onderweg tot zinken is gebracht.

Ellie Dean
Dubbelleven
Boek

Dubbelleven ([2021])/ Judith Lennox, vertaling [uit het Engels]: Mireille Vroege

De twee zussen Rowan en Thea ontdekken kort na het overlijden van hun vader dat hij er een dubbelleven op na hield maar veel tijd om te rouwen en zijn tweede gezin te leren kennen hebben ze niet omdat de Tweede Wereldoorlog uitbreekt.

Judith Lennox
Als je het licht niet kunt zien
Boek

Als je het licht niet kunt zien ([2015])/ Anthony Doerr, vertaling uit het Engels: Eefje Bosch

Door de Tweede Wereldoorlog en D-Day raken de levens van een blind Frans meisje en een jonge Duitse militair in St. Malo met elkaar verbonden.

Anthony Doerr