Kleermaker in Auschwitz
Boek

Kleermaker in Auschwitz Ide Leib Kartuz ([2019])/ David Van Turnhout & Dirk Verhofstadt

Levensgeschiedenis van een joodse kleermaker (1905-1995), in 1929 gevlucht uit Polen en tussen 1942 en 1945 gevangen in Auschwitz en Mauthausen.

Aanwezigheid

Recensie

Het bijzondere levensverhaal van Ide Leib Kartuz (1905-1995), opgeschreven door zijn kleinzoon. Kartuz vlucht met zijn vrouw in 1929 vanuit Polen naar België, wanneer in dat eerste land de antisemitische tendensen toenemen. Maar als België wordt bezet door de Duitsers begint ook daar de jodenvervolging. Kartuz gaat in het verzet, wordt gepakt en in 1942 met zijn familie gedeporteerd naar Auschwitz. Zijn vrouw en twee kinderen worden direct vergast, hij weet - heel uitzonderlijk - tot januari 1945 te overleven in het kamp omdat hij een kundig kleermaker is en wordt ingezet in de kleermakerij. Meegenomen op één van de vele 'dodenmarsen' komt hij via Mauthausen in nog twee andere kampen terecht waar hij wordt bevrijd. Na de oorlog sticht hij opnieuw een gezin. Interessant te lezen is ook de moeizame periode in België ná de oorlog, onder meer om de Belgische nationaliteit te verkrijgen. De Holocaust in België leek op die in Nederland, maar kende ook andere 'accenten' en die maken dit boek extra boeiend - maar even gruwelijk. Zeer goed geresearched door de twee auteurs. Voorzien van zwart-witfoto's, een literatuurlijst, eindnoten en een register.

Specificaties

Nederlands | 9789089247964 | 332 pagina's

Titel Kleermaker in Auschwitz : Ide Leib Kartuz
Uniforme titel Ide Leib Kartuz
Auteur David Van Turnhout
Secundaire auteur Dirk Verhofstadt
Type materiaal Boek
Uitgave Antwerpen : Houtekiet, [2019]
Overige gegevens 332 pagina's - illustraties - 24 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register
ISBN 9789089247964
PPN 424525615
Rubriekscode 928
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Jodenvervolging; Wereldoorlog II ; Auschwitz (concentratiekamp)
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Jodenvervolging

Anderen bekeken ook

Dochters van het daglicht
Boek

Dochters van het daglicht het vergeten verhaal van de Joodse gettomeisjes die in opstand kwamen tegen de nazi's ([2021])/ Judy Batalion, vertaald [uit het Engels] door Noor Koch

Judy Batalion
De laatste getuige
Boek

De laatste getuige (april 2018)/ Frank Krake, tekstredactie en inhoudelijke adviezen: Enno de Witt

Biografie van Wim Alosery, die als twintigjarige tijdens de Tweede Wereldoorlog te werk werd gesteld in Duitsland, ontsnapte, werd opgepakt en een verblijf in drie concentratiekampen en een scheepsramp overleefde.

Frank Krake
Eva's Berlijn
Boek

Eva's Berlijn (cop. 2011)/ Eva Wald Leveton, [vert. uit het Engels: Jacques Meerman]

Herinneringen van een Amerikaanse pyschotherapeute aan haar ervaringen als half-joods meisje in Berlijn tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Eva Wald Leveton
De straat
Boek

De straat Oosterbeek-Arnhem, september 1944: zeven kilometer, negen dagen, duizenden slachtoffers ([2014])/ Robert Kershaw, vertaald [uit het Engels] door Han Meyer

Verslag van de gevechten om Arnhem in september 1944, toegespitst op de gebeurtenissen rond de Utrechtseweg, de belangrijkste verbindingsroute tussen Oosterbeek en Arnhem.

Robert Kershaw
Wij waren de gelukkigen
Boek

Wij waren de gelukkigen ([2017])/ Georgia Hunter, vertaling uit het Engels: Els Franci-Ekeler

De belevenissen van de Pools Joodse familie Kurc tijdens de Tweede Wereldoorlog, de wereldwijde omzwervingen van de diverse familieleden en hun weerzien.

Georgia Hunter