Held zonder vaderland
Boek

Held zonder vaderland mijn vader: Pools, Joods en bevrijder ([2019])/ Miriam Guensberg

Biografie van Dolek Guensberg (1908-1990), de vader van de schrijfster, die als Poolse legerarts deelnam aan de bevrijding van West-Europa in 1944-1945.

Aanwezigheid

Recensie

Dolek Guensberg (1908-1990) was een prater, maar over één periode uit zijn leven hield hij zijn mond: de jaren 1940-1945. De Tweede Wereldoorlog was voor hem te pijnlijk. Thuis in het Poolse dorpje Nowy Targ schoot de Gestapo zijn ouders dood. Ook de rest van zijn joodse familie werd vermoord. Zelf was hij arts bij de door generaal Maczek geleide Eerste Poolse Pantserdivisie. Vanuit Engeland landde de compagnie van Guensberg in augustus 1944 in Normandië en stootten de soldaten via België en Nederland door naar Duitsland. Na de Duitse capitulatie werd de rol van de Poolse bevrijders nagenoeg vergeten. En dat stak Guensberg. Een van de weinige positieve dingen van de jaren veertig waarop hij kon terugkijken, was de ontmoeting in Brabant met zijn latere vrouw Milly. Uit hun huwelijk werd schrijfster Miriam Guensberg geboren. Eerder schreef ze met 'Poolse tranen' (2013)* een roman over haar vader en nu is er een non-fictieboek. Ze leest in zijn brieven, reist naar zijn geboortedorp en wil weten hoe het kan dat de herinnering aan de Poolse bevrijders bijna is uitgewist. Met zwart-witafbeeldingen.

Specificaties

Nederlands | 9789462971509 | 189 pagina's

Titel Held zonder vaderland : mijn vader: Pools, Joods en bevrijder
Auteur Miriam Guensberg
Type materiaal Boek
Uitgave [Amsterdam] : De Kring, [2019]
Overige gegevens 189 pagina's - illustraties - 22 cm
ISBN 9789462971509
PPN 423041649
Rubriekscode Polen 945
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Joden; Polen; 20e eeuw; Verhalen
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Joden

Anderen bekeken ook

Het meisje uit het verscholen dorp
Boek

Het meisje uit het verscholen dorp ([2017])/ Irma Joubert, vertaling [uit het Afrikaans] en eerste redactie: Dorienke de Vries

Als haar vader, samen met het gezin dat bij hen onderdook, tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt opgepakt, wordt een negenjarig meisje ondergebracht in Het Verscholen Dorp bij Nunspeet.

Irma Joubert
Twee broers uit Auschwitz
Boek

Twee broers uit Auschwitz 60 jaar zwegen ze : nu vertellen ze voor het eerst hun verhaal. ([2020])/ Malka Adler, vertaald [uit het Engels] door Ernst Bergboer

Levensverhaal van twee joodse broers die na hun overleving tijdens de Shoah moeite hadden om hun leven na die verschrikkingen weer op te pakken.

Malka Adler
De meid
Boek

De meid het waargebeurde verhaal van een onverschrokken dienstbode ([2018])/ Marlies Allewijn

Het leven van dienstbode Neeltje Lokerse (1868-1954) die opkwam voor de rechten van dienstbodes.

Marlies Allewijn
Leven tot elke prijs
Boek

Leven tot elke prijs ([2015])/ Kristina Sandberg, vertaald uit het Zweeds door Jasper Popma en Wendy Prins

Een Zweeds gezin worstelt in de jaren vijftig van de twintigste eeuw met de verwachtingen van elkaar en van de welvaartsstaat.

Kristina Sandberg
Als we elkaar terugzien
Boek

Als we elkaar terugzien een geheim uit de Tweede Wereldoorlog zet Emily aan tot een speurtocht naar de waarheid over haar familie ([2017])/ Kristin Harmel, vertaling [uit het Engels]: Daniëlle Stensen

Een jonge vrouw in Orlando ontvangt een schilderij met daarop afgebeeld haar oma; dit zet haar op het spoor van Duitse krijgsgevangenen in interneringskampen in Florida, in 1944.

Kristin Harmel