De brug
Boek

De brug ([2020])/ Hannelore Wolf

De brug is het verhaal over het naoorlogse leven van Hirsch Wolf. Hij is een van de leden van de joodse knokploeg die in 1942 in het Amsterdamse getto met de WA-mannen heeft gevochten die de joodse wijk onveilig maakten. Terwijl zijn kameraden worden opgepakt kan hij ontsnappen en voegt hij zich bij de verzetsgroep van de communistische Waarheid. Na de oorlog word hij overtuigd communist en atheist en verwerpt hij het Jodendom zoals hij dat bij zijn orthodoxe grootvader heeft meegemaakt. Vele jaren later speelt het verleden op. Hirsch Wolf brengt dan veel tijd door met zijn tijdsgenoten die de oorlog ook overleefden. Met hen haalt hij herinneringen op aan de oude joodse buurt in Amsterdam. Hij komt er niet meer los van en tegen de zin van zijn vrouw komt hij plotseling op het idee dat hij orthodox begraven wil worden. Zijn vrouw is een oorlogswees die na de oorlog bij haar pleegouders is gebleven en ook niets meer met het Jodendom te maken wil hebben. "Wat heb jij als communist en atheist op een joodse begraafplaats te zoeken?' Het joodse verleden herleeft en dringt opnieuw hun huis binnen. Bron: uitgeversinformatieHirsch Wolf kan door problemen met zijn joods-orthodoxe grootvader en door tbc geen operazanger worden, gaat in de Tweede Wereldoorlog in het communistisch verzet, maar wil tot verbazing van zijn vrouw tegen het eind van zijn leven toch joods begraven worden.

Aanwezigheid

Recensie

Het leven van Hirsch Wolf is getekend door zijn vrome grootvader van Russisch-joodse afkomst. Omdat zijn eigen vader niet orthodox genoeg was, trok grootvader alle steun in. Hierdoor en door besmetting met tbc kon Hirsch zijn droom om operazanger te worden niet waarmaken. En toen kwam de oorlog, waarin hij zich aansloot bij het communistisch verzet. Tot verbazing van zijn vrouw, die na de bevrijding volledig heeft gebroken met haar joodse achtergrond, wil Hirsch aan het einde van zijn leven toch joods worden begraven op Muiderberg. Waar is de atheïstische communist gebleven met wie zij eens was getrouwd, zo vraagt zij zich af. Wanneer zij erachter komt waarom Hirsch plotseling tot dit onverwachte besluit is gekomen, wordt het raadsel voor haar nog groter. Hirsch zelf ziet in dat hij wel erg veel van zijn vrouw vraagt. Beklemmende roman, geschreven in eenvoudige stijl en in de tegenwoordige tijd, over de blijvende doorwerking van de nazivervolging op joden die de oorlog hebben overleefd. Boeiende karaktertekening, ook van de bijfiguren. Achterin een verklarende woordenlijst. De auteur (1933 Frankfurt am Main), is in februari 2020 overleden.

Specificaties

Nederlands | 9789064461040 | 148 pagina's

Titel De brug
Auteur Hannelore Wolf
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Amphora Books, [2020]
Overige gegevens 148 pagina's - 22 cm
ISBN 9789064461040
PPN 422686158
Genre psychologische roman
Thematrefwoord Jodendom ; Jodenvervolging
Taal Nederlands

Anderen bekeken ook

Het beste wat we hebben
Boek

Het beste wat we hebben (2017)/ Griet Op de Beeck

De veertiger Lucas, die net als zijn zus als kind te maken heeft gehad met misbruik, staat op een kantelpunt in zijn leven. Hij neemt een aantal rigoureuze beslissingen.

Griet Op de Beeck
Het gordijn
Boek

Het gordijn (2017)/ Kader Abdolah

De in ballingschap levende Iraanse schrijver ontmoet in het onwezenlijke decor van Dubai nog één keer zijn moeder en hij gaat mee in haar door dementie beïnvloede beleving van de dagen die ze samen doorbrengen.

Kader Abdolah
Schilderslief
Boek

Schilderslief ([2019])/ Simone van der Vlugt

Geertje Dircx, die jarenlang ongehuwd samenwoonde met Rembrandt van Rijn, vertelt vanuit het spinhuis in Gouda, haar leven.

Simone van der Vlugt
Een goed nest
Boek

Een goed nest roman ([2014])/ Tessa de Loo

Twee zussen hebben elkaar jaren niet gezien als de jongste naar de Achterhoek afreist om de oudste te confronteren met een bijna dertig jaar oud, zeer precair familiegeheim.

Tessa de Loo
De kaasfabriek
Boek

De kaasfabriek ([2020])/ Simone van der Vlugt

Wanneer een moeder en een dochter rond 1900 uit standsbesef verkeerde keuzes maken, heeft dit grote gevolgen voor hun verhouding.

Simone van der Vlugt