Pleidooi tegen enthousiasme
Boek

Pleidooi tegen enthousiasme als waarheid een kwestie van smaak wordt (2020)/ Coen Simon

Prikkelend essay dat enthousiasme als voedingsbodem voor waarheid en moraal bekritiseert.

Aanwezigheid

Recensie

'Mensen kopen niet wat je doet, ze kopen waarom je het doet'. Die zin vormt het motto van een vaak bekeken TEDtalk op YouTube en lijkt daarnaast ook filosoof Coen Simon bijzonder op de zenuwen te werken. Dit 'Pleidooi tegen enthousiasme' is een aanklacht tegen ongebreideld, kritiekloos enthousiasme dat ons achter om-het-even-welk idee aan doet huppelen, zolang de dans maar op een inspirerende wijze werd ingezet. Het einde van de grote verhalen werd al een hele tijd geleden ingeluid, maar het verlangen is niet weg. Daarom nemen we dan maar genoegen met bijna-grote verhalen die, zolang we in onze bubbel blijven, weer zin aan het bestaan geven. De waarheid wordt een kwestie van smaak. Enthousiasme polariseert: wie vraagtekens plaatst en onderzoek eist, wordt een nestbevuiler. Enthousiasme verdraagt geen partypoopers. Dit essay doet deugd: het mag sereen en grondig en de sfeerverlichting hoeft niet aan. Oef! Dit gezegd zijnde: dacht u even een kritische noot te kunnen plaatsen bij de aanpak van Greta Thunberg? Prikkelend essay over post-truth en de gevolgen daarvan. Met bronnenlijst.

Specificaties

Nederlands | 9789403184203 | 93 pagina's

Titel Pleidooi tegen enthousiasme : als waarheid een kwestie van smaak wordt
Auteur Coen Simon
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : De Bezige Bij, 2020
Overige gegevens 93 pagina's - 20 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789403184203
PPN 424382563
Rubriekscode 305.9
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Uitbundigheid; Filosofische aspecten ; Meningsvorming; Manipulatie
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Meningsvorming

Anderen bekeken ook

Een woord een woord
Boek

Een woord een woord (2016)/ Frank Westerman

Onderzoek naar het effect van onderhandelingen in crisissituaties, onder meer aan de hand van de treinkapingen door Molukkers in de jaren zeventig in Nederland.

Frank Westerman
Raadselvader
Boek

Raadselvader kind in de Koude Oorlog (2018)/ Jolande Withuis

De Nederlandse historica (1949) beschrijft haar jeugd in een diep gelovig communistisch milieu, in het bijzonder ook de verhouding met haar vader Berry Withuis (1920-2009), redacteur van De Waarheid, schaker en schaakjournalist.

Jolande Withuis
Het rijk van de Habsburgers
Boek

Het rijk van de Habsburgers een duizendjarig vorstengeslacht ([2020])/ Martyn Rady, vertaald [uit het Engels] door Rob Hartmans

Martyn Rady