Bekentenissen van het vlees
Boek

Bekentenissen van het vlees ([2020])/ Michel Foucault, vertaling [uit het Frans] Jeanne Holierhoek

Cultuurfilosofische studie over het denken over macht en seksualiteit in Europa in de vroegchristelijke tijd.

Aanwezigheid

Recensie

'Bekentenissen van het vlees' is het vierde en laatste deel van het standaardwerk 'Geschiedenis van de seksualiteit' en prima los te lezen. De eerste drie delen verschenen in 2018* in één band. De Franse filosoof en geschiedkundige Foucault (1926-1984) verkent seksualiteit en macht van de oudheid tot nu. In dit deel analyseert hij het denken en het spreken over seksualiteit in de vroegchristelijke tijd. Werd de nadruk wel zo sterk gelegd op kuisheid en maagdelijkheid als wij denken, hoe dachten kerkvaders daarover en hoe zat het met de protocollen en zelfbeheersingstechnieken? Zijn beschrijvingen zijn gedetailleerd en beeldend. De boeken verschenen tussen 1976 en 1984 en zijn vertaald door Jeanne Holierhoek. Zij ontving de Martinus Nijhoff Vertaalprijs 2018 voor haar vertaaloeuvre. Foucault is een van de populairste en meest gelezen filosofen na de Tweede Wereldoorlog en wordt wel een van de belangrijkste denkers over seksualiteit in de twintigste eeuw genoemd. Voor de echte doorbijter en zeer geïnteresseerde lezer in dit onderwerp. Voorzien van talrijke voetnoten en een bibliografie.

Specificaties

Nederlands | 9789024423941 | 424 pagina's

Titel Bekentenissen van het vlees
Auteur Michel Foucault
Secundaire auteur Jeanne Holierhoek
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Boom, [2020]
Overige gegevens 424 pagina's - 24 cm
Annotatie Met literatuuropgave - Vertaling van: Les aveux de la chair. - Paris : Gallimard, (c)2018. - (Histoire de la sexualité ; IV)
ISBN 9789024423941
PPN 420774246
Rubriekscode 909
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Seksualiteit; geschiedenis

Relaties/Serie

Geschiedenis van de seksualiteit
Boek

Geschiedenis van de seksualiteit (1984-2020)

In deel 1 wordt de theorie dat seksualiteit vanaf de 18e eeuw alleen maar stelselmatig werd onderdrukt, verworpen. Er werd juist een heel (wetenschappelijk) apparaat in gang gezet om over seksualiteit 'ware vertogen' en bekentenissen te produceren. In deel 2 gaat Foucault terug naar het Griekenland van de 4e eeuw voor Christus. Hij maakt duidelijk dat voor de Grieken zelfbeheersing en beteugeling van de hartstocht elementen waren van een levenskunst waarin je soeverein over je zelf kunt zijn. HIj licht dit o.a. toe aan de hand van de 'regels' die golden voor pederastische relaties. In deel 3 stelt hij dat in de Romeinse cultuur van de eerste twee eeuwen seks werd geproblematiseerd. Tegen de geslachtsdaad bestaat achterdocht en onthouding en matiging worden gepropageerd. De liefde voor knapen krijgt minder aandacht en verliest zijn pedagogische accent

vol. IV
Uitgeleend
Michel Foucault
Nederlands