Zwarte jaren
Boek

Zwarte jaren Nederland in de Tweede Wereldoorlog (2020)/ Han van der Horst

Aanwezigheid

Recensie

De Schiedamse historicus Han van der Horst is auteur van een groot aantal geschiedenisboeken voor een breed publiek. Met het in een toegankelijke stijl geschreven 'Zwarte jaren' richt hij zich voor het eerst op de Tweede Wereldoorlog. Het boek is bedoeld als een laagdrempelige, beknopte introductie op de Duitse bezetting van Nederland. Van der Horst toont de geschiedenis van de oorlogsjaren in al haar facetten. Naast de grote lijnen schenkt hij veel aandacht aan het detail, het persoonlijke en het dagelijks leven. Zo nu en dan maakt hij vergelijkingen met het heden. Dat doet hij bewust, zo legt hij uit, omdat veel actuele vragen alleen met kennis van het verleden beantwoord kunnen worden. Lijkt de houding van de Nederlanders tegenover moslims op het antisemitisme van 1940? Is de Syrische president Assad een nieuwe Hitler? Heeft het populisme zijn wortels in het fascisme en nationaalsocialisme? Met noten, literatuuropgave en personenindex.

Specificaties

Nederlands | 9789044637397 | 419 pagina's

Titel Zwarte jaren : Nederland in de Tweede Wereldoorlog
Auteur Han van der Horst
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Prometheus, 2020
Overige gegevens 419 pagina's - 22 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register
ISBN 9789044637397
PPN 424473976
Rubriekscode 935.4
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Nederland; Wereldoorlog II
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Wereldoorlog II

Anderen bekeken ook

Dagboek van een getuige
Boek

Dagboek van een getuige (2017)/ Astrid Holleeder

Na het verpletterende - en megasuccesvolle - boek Judas, komt Astrid Holleeder nu met een verrassend intieme opvolger: Dagboek van een getuige. Waar Judas het verhaal is over de beslissing om te getuigen tegen haar broer Willem Holleeder, gaat Dagboek van een getuige over de consequenties van die ingrijpende beslissing. Wat zijn de gevolgen geweest voor het leven van de familie Holleeder: voor moeder Stien, zus Sonja, de kinderen en hun partners, de kleinkinderen, en vooral: voor Astrid zelf? Dagboek van een getuige geeft een inkijk in het leven van iemand die noodgedwongen moet onderduiken en voor wie niets 'normaal' is. Van boodschappen doen tot een dagje naar het strand met de kinderen: niets is zonder risico. Of daar ooit verandering in komt, zal de toekomst leren. In 2018 vindt het proces tegen broer Willem plaats. Dagboek van een getuige is een onthullend boek over hoe justitie met 'gewone' getuigen omgaat, en is het ontroerende relaas van een vrouw die afscheid heeft moeten nemen van een werkzaam leven, van een moeder die probeert het goede te doen voor haar kinderen en kleinkinderen, van een zuster en vriendin die haar omgeving altijd op sleeptouw neemt, én van een getuige in de zaak tegen haar broer: Astrid Holleeder. Bron: Flaptekst, uitgeversinformatiePersoonlijk relaas van de jongste zus van topcrimineel Willem Holleeder, die tijdens het proces tegen haar broer als getuige optreedt en daarom ondergedoken zit.

Astrid Holleeder
Nach Holland
Boek

Nach Holland de meidagen van 1940 door Duitse ogen ([2018])/ Gerard Groeneveld

Zwart-witfoto's door Duitse soldaten genomen tijdens de inval in Nederland in mei 1940, voorzien van uitgebreide bijschriften.

Gerard Groeneveld
De apotheker van Mengele
Boek

De apotheker van Mengele het gruwelpact tussen regime en industrie in het Derde Rijk ([2018])/ Patricia Posner, vertaling [uit het Engels] Bies van Ede

Biografie van de Roemeense apotheker Victor Capesius (1907-1985), die werkte voor het farmaceutische bedrijf Bayer en in Auschwitz actief betrokken was bij de massamoord op talloze mensen.

Patricia Posner
Blonde Dolly
Boek

Blonde Dolly (2019)/ Tomas Ross

Als een verpleegster in 1959 een man herkent die in de oorlog haar vader verried, wil ze hem doden maar ze blijkt niet de enige te zijn en komt ze op het spoor van prostituee Blonde Dolly.

Tomas Ross
De zomer van 1945
Boek

De zomer van 1945 (2020)/ Wim Daniëls

Wim Daniëls