De wereld die we kenden
Boek

De wereld die we kenden ([2020])/ Alice Hoffman, vertaald [uit het Engels] door Saskia Peterzon-Kotte

Drie jonge vrouwen en een golem - een beschermend wezen van klei - proberen in Frankrijk aan het nazi-regime te ontkomen.

Aanwezigheid

Recensie

Deze adembenemende oorlogsroman neemt je mee naar het Frankrijk van de jaren 1940. Het verhaal begint in Berlijn, waar de wanhopige, vastberaden Joods-Duitse Hanni alles doet om haar dochter Lea naar Frankrijk te kunnen laten vluchten, terwijl ze zelf bij haar bejaarde moeder achterblijft. Na de moord op haar man Simon, een bekwame Joodse chirurg, ziet ze het kwaad overal, in elke kelder, in elke boom, in elke straat. Ze vindt Ettie, de dochter van een orthodoxe rabbijn bereid om een golem te maken die haar dochter zal beschermen op haar reis naar de vrijheid. In Frankrijk kruisen de paden van Ettie en Lea en haar golem Ava zich als Ettie zich bij het Joodse verzet heeft aangesloten. Het lukt de Amerikaanse bestsellerauteur Alice Hoffman om de magische dimensie van haar anderzijds op grondig historisch onderzoek gebaseerde verhaal zo realistisch te presenteren, dat je die als lezer al snel accepteert. Bovendien geeft die dimensie het verhaal vol gruwelijkheden een glans van hoop en geeft het de belevingswereld van de hoofdpersonen een diepte die naar waarheid reikt.

Specificaties

Nederlands | 9789493081437 | 334 pagina's

Titel De wereld die we kenden
Auteur Alice Hoffman
Secundaire auteur Saskia Peterzon-Kotte
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij Orlando, [2020]
Overige gegevens 334 pagina's - 23 cm
Annotatie Met literatuuropgave - Vertaling van: The world that we knew. - London : Scribner, 2019
ISBN 9789493081437
PPN 424551918
Genre oorlogsroman
Taal Nederlands

Anderen bekeken ook

Jij kan me helpen
Boek

Jij kan me helpen door dramatische gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog raken drie heel verschillende levens met elkaar vervlochten ([2018])/ Kristin Harmel, vertaling [uit het Engels]: Karien Gommers

De levens van verschillende personen komen samen door gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog.

Kristin Harmel
De laatste trein naar vrijheid
Boek

De laatste trein naar vrijheid (Januari 2020)/ Meg Waite Clayton, vertaling Karin de Haas

Het verhaal van de Nederlandse Truus Wijsmuller-Meijer die eind jaren dertig door het regelen van kindertransporten vanuit Wenen duizenden Joodse kinderen in veiligheid wist te brengen.

Meg Waite Clayton
Een kamer vol lichtjes
Boek

Een kamer vol lichtjes roman ([2019])/ Melanie Dobson, vertaald [uit het Engels] door Patricia Pos

De Amerikaanse Ava wil het geheim van haar afkomst weten en belandt zo in Amsterdam waar tijdens de Tweede Wereldoorlog honderden Joodse kinderen van de gaskamers werden gered.

Melanie Dobson
Hannahs vlucht
Boek

Hannahs vlucht ([2020])/ Jan Eliasberg, vertaald [uit het Engels] door Marja Borg

Als in 1945 majoor Jack Delaney de opdracht krijgt om de van spionage verdachte Joodse Hannah Weiss te ontmaskeren is dat moeilijker dan gedacht en blijken de twee meer met elkaar gemeen te hebben dan hij had verwacht.

Jan Eliasberg
De verloren vader
Boek

De verloren vader (december 2019)/ Diney Costeloe, vertaling [uit het Engels] Lia Belt

Een jonge journaliste verdiept zich in de verhalen achter een monument voor gevallen soldaten uit de Eerste Wereldoorlog in een Engels dorp - een zoektocht die haar naar het verleden van haar eigen familie voert.

Diney Costeloe