De laatste getuige
Boek

De laatste getuige hoe een gewone Amsterdamse jongen de Tweede Wereldoorlog overleefde : in makkelijke taal [Makkelijk lezen] ([2020])/ Frank Krake, bewerking in eenvoudig Nederlands: Karine Jekel ; redactie: Eenvoudig Communiceren

Het verhaal over Wim Alosery uit Amsterdam. Als twintigjarige man werd hij tijdens de Tweede Wereldoorlog te werk werd gesteld in Duitsland. Hij ontsnapte maar werd opgepakt en moest naar een concentratiekamp. Hij komt tijdens de oorlog in drie concentratiekampen terecht. Aan het einde van de oorlog overleeft hij ook nog een scheepsramp. Met zwart-wit foto's.Wim is 16 jaar als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Hij moet voor de Duitsers werken, maar hij weet te ontsnappen. Als hij gepakt wordt, komt hij in een concentratiekamp terecht. Verhaal in makkelijke woorden en korte zinnen. Met enkele foto's in zwart-wit. Vanaf ca. 15 jaar.

Aanwezigheid

  • Uitgeleend tot: 03/01/2025
    Spannend en Actief - 1e verd. - Lezen en schrijven LEZEN 2 ; GESCHIEDENIS 928.8 KRAK
  • Aanwezig
    8-14 jaar - Denken en Dromen - Geschiedenis CONCENTRATIEKAMPEN KRAK
  • Aanwezig
    Literatuur en Cultuur - Lezen en schrijven LEZEN 2 GESCHIEDENIS ; CONCENTRATIEKAMPEN KRAK

Recensie

Wim heeft geen makkelijke jeugd, hij is blij als hij aan de slag kan bij een slagerij in zijn stad Amsterdam. Maar dan breekt de oorlog uit en moet hij als 16-jarige voor de Duitsers werken. Als het lukt om te vluchten, duikt hij een poos onder, maar hij wordt toch weer gepakt. Zo komt Wim in verschillende Duitse concentratiekampen terecht, waar het leven een hel is. Door slim voor zichzelf te zorgen, blijft hij in leven. Vlak voor de bevrijding vervoeren de Duitsers de overlevenden van kamp Neuengamme per schip, onder onmenselijke omstandigheden. Duizenden gevangenen sterven, het schip wordt beschoten. Een waargebeurd verhaal dat je ademloos van begin tot het einde leest. Wim Aloserij trouwde na de oorlog, kreeg kinderen en werd 94 jaar oud. Hij herwon zijn veerkracht en positiviteit na alle verschrikkingen. Een urgent boek, dat door iedereen gelezen zou moeten worden! Voorzien van enkele zwart-witte illustraties, een woordenlijst en een nawoord van de schrijver. Met keurmerk Makkelijk Lezen. Het boek is geschikt voor zwakke lezers, zowel volwassenen als jongeren vanaf ca. 15 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789086965007 | 125 pagina's

Titel De laatste getuige : hoe een gewone Amsterdamse jongen de Tweede Wereldoorlog overleefde : in makkelijke taal [Makkelijk lezen]
Auteur Frank Krake
Secundaire auteur Karine Jekel
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Eenvoudig Communiceren, [2020] - Brussel : Lezen voor Iedereen
Overige gegevens 125 pagina's - illustraties - 21 cm
Annotatie Bewerking van: De laatste getuige. - Hengelo : Uitgeverij Achtbaan, 2018 - Met literatuuropgave
ISBN 9789086965007
PPN 424891298
Rubriekscode 928.8
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Concentratiekampen; Verhalen
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Concentratiekampen

Relaties/Serie

Leeslicht
Boek

Leeslicht lezen in gewone taal (2007-...)

vol.
Uitgeleend
Nederlands

Anderen bekeken ook

De laatste getuige
Boek

De laatste getuige (april 2018)/ Frank Krake, tekstredactie en inhoudelijke adviezen: Enno de Witt

Biografie van Wim Alosery, die als twintigjarige tijdens de Tweede Wereldoorlog te werk werd gesteld in Duitsland, ontsnapte, werd opgepakt en een verblijf in drie concentratiekampen en een scheepsramp overleefde.

Frank Krake
Je ziet mij nooit meer terug
Boek

Je ziet mij nooit meer terug (2017)/ Sonja Barend

Autobiografisch getint relaas van tv-presentatrice Sonja Barend, ook wel bekend als de Koningin van de Talkshow.

Sonja Barend
De verloren kinderen
Boek

De verloren kinderen (december 2017)/ Diney Costeloe, vertaling [uit het Engels] Kris Eikelenboom

Verhaal van Britse kinderen die na de Tweede Wereldoorlog naar Australië werden vervoerdAls een oorlogsweduwe trouwt met een egoïstische man, eist hij dat zij haar dochtertjes elders onderbrengt.

Diney Costeloe
Op reis door Europa met Donald Duck. 5
Boek

Op reis door Europa met Donald Duck. 5 (2020)/ The @Walt Disney Company, hoofdredactie: Joan Lommen ; projectredactie: Jana van de Hoek ; redactie: Jos Beekman, Mariëlle Heemskerk, Jetty Koster (chef), Lotte Roep, Simone Ruitenbeek, Bas Schuddeboom, Jim van der Weele ; tekenafdeling: Maarten Gerritsen, Dorith Graef, Frans Hasselaar, Michel Nadorp, Jan-Roman Pikula ; aan deze editie werkten mee: Olav Beeemr, Molly Breedveld, Frank Jonker, Paul Hoogma, wilma Leenders, Kelly Leever, Carlos Ramnath, Jeroen Rikkers - Loket 20, Abby Rombouts, Roos Schultheiss, Studio Comicup, Kirsten Vermeulen

Ballonstrips.

't Hooge Nest
Boek

't Hooge Nest (2021)/ Roxane van Iperen

Twee joodse zusjes duiken onder in villa 't Hooge Nest in het Gooi en ondernemen van daaruit actie tegen de Duitse bezetter.

Roxane van Iperen