Een klein land met verre uithoeken
Boek

Een klein land met verre uithoeken ongelijke kansen in veranderend Nederland ([2020?])/ Floor Milikowski

SAMENVATTING: "Maakt het uit of je wordt geboren in Amsterdam of in Delfzijl? Heeft een tiener in het zuiden van Limburg dezelfde kansen als een leeftijdgenoot in de Randstad? Ook in Nederland groeit de kloof tussen kansarm en kansrijk, tussen centrum en periferie, tussen macht en onmacht. Banen, kapitaal en hoogopgeleiden concentreren zich in een aantal grote steden. Op andere plekken verdwijnt werkgelegenheid, krimpt de bevolking en moeten ziekenhuizen en scholen hun deuren sluiten. Tegenover luxe appartementen langs de Maas in Rotterdam en succesvolle startups op Strijp S in Eindhoven, staan lege winkelstraten in Sittard en vervallen woonbuurten in Emmen. Het succes van de ene plek gaat ten koste van de welvaart elders. In Een klein land met verre uithoeken schetst Milikowski een uiterst treffend tijdsbeeld van dorpen en steden, bewoners en bestuurders op zoek naar houvast in een veranderende wereld. Hoe wíllen we dat het land eruitziet - en wie kan, wil of moet daar invloed op uitoefenen? Naarmate Nederland verandert in een lappendeken van winnaars en verliezers, wordt de urgentie om in te grijpen groter."Onderzoek naar de toenemende verschillen tussen economisch kansrijke en minder succesvolle regio's in Nederland, en het betreffende beleid van de lokale, regionale en rijksoverheden.

Aanwezigheid

Recensie

Journaliste en geografe Milikowski deed jarenlang onderzoek naar de verschillen tussen kansarme en kansrijke delen van Nederland. De schrijfster stelt dat de Nederlandse economie de laatste dertig jaren veranderd is van een economie gebaseerd op fabrieken, scheepswerven en mijnbouw in een economie die draait om kennis en creativiteit en ook steeds meer in een internationaal speelveld moet opereren. In die transitie konden sommige steden, dorpen en streken niet mee; andere wisten juist hun kansen te benutten. Het beleid vanuit Den Haag is gericht op het versterken van kansrijke gebieden met als gevolg toenemende verschillen tussen krimpregio's (zoals Emmen, het noorden van Groningen, Helmond) en booming centra (Groningen, Eindhoven, Amsterdam). Zij bezocht zowel winnaars als verliezers in beide soorten regio's en sprak met beleidsmakers, ervaringsdeskundigen en wetenschappers. De vraag welk beleid gevoerd moet worden om de kloof tussen kansarme en kansrijke gebieden te verkleinen, wordt van verschillende kanten belicht. Ook worden er voorbeelden gegeven van initiatieven die de lokale gemeenschappen kunnen ondernemen. Grotendeels als artikel eerder gepubliceerd in De Groene Amsterdammer; of het nog steeds in alle opzichten actueel is? De coronacrisis zal niet zonder gevolgen zijn.

Specificaties

Nederlands | 9789045038841 | 269 pagina's

Titel Een klein land met verre uithoeken : ongelijke kansen in veranderend Nederland
Auteur Floor Milikowski
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij Atlas Contact, [2020?]
Overige gegevens 269 pagina's - 21 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789045038841
PPN 42431827X
Rubriekscode 984
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Nederland; Sociaaleconomische beschrijvingen
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Sociaaleconomische beschrijvingen

Anderen bekeken ook

De tuinen van Buitenzorg
Boek

De tuinen van Buitenzorg ([2021])/ Jan Brokken

Aan de hand van 39 openhartige brieven van zijn moeder Olga vanuit Makassar (Celebes) aan haar zus schetst de auteur haar leven in Nederlands-Indië als echtgenote van een predikant en slachtoffer van de Japanse bezetting.

Jan Brokken
De heilige Rita
Boek

De heilige Rita roman (2017)/ Tommy Wieringa

Een vijftiger die met zijn vader in een uitgestorven dorpje in Oost-Nederland woont, raakt na een overval op zijn beste vriend uit balans.

Tommy Wieringa
De meeste mensen deugen
Boek

De meeste mensen deugen een nieuwe geschiedenis van de mens ([2019])/ Rutger Bregman, infographics: Leon de Korte en leon Postma ; redactie: Harminke medendorp ; eindredactie: Andreas Jonkers

Rutger Bregman
Er zijn nog 17 miljoen wachtenden voor u
Boek

Er zijn nog 17 miljoen wachtenden voor u dertig jaar marktwerking in Nederland (2018)/ Sander Heijne, redactie Harminke Medendorp ; eindredactie Andreas Jonkers

SAMENVATTING: "Waarom kijkt de dokter meer naar de computer dan naar jou? Waarom is de kinderopvang zo duur? Waarom is je post weer niet aangekomen? En waarom ligt bij de eerste sneeuwbui het hele spoor plat? Het antwoord: mislukte marktwerking. Dat ontdekte Sander Heijne (1982) na zeven jaar journalistiek onderzoek voor de Volkskrant en De Correspondent. Hij schreef talloze verhalen over het spoor, de post, de zorg en andere publieke diensten, en over de problemen die ontstonden toen die aan de markt werden overgelaten. Sander sprak honderden mensen op de werkvloer: van dokters en verpleegkundigen tot verzekeraars, van conducteurs en machinisten tot spoorbazen, en van postbodes en vakbondsleiders tot beleidsmakers. Het resultaat is een boek dat iedere Nederlander aangaat."Kritische journalistieke analyse van de maatschappelijke effecten van de vermarkting van publieke diensten in Nederland.

Sander Heijne
Van wie is de stad
Boek

Van wie is de stad de strijd om Amsterdam ([2018])/ Floor Milikowski

1) Pretpark voor hoogopgeleiden 2) In de roes van het succes 3) Geregisseerde vrijheid in tijden van crisis 4) Het bruist buiten de binnenstad 5) De keerzijde van toerisme 6) De oversteek van de nieuwe Noorderling 7) De verdrijving van de middenklasse 8) In de greep van het snelle geld 9) Airbnb verdeelt en heerst 10) De binnenstad als melkkoe 11) De stad als vastgoedmarkt 12) Locatie, locatie, locatie... 13) Hoogmoed aan het IJ 14) Blinde ambitieSAMENVATTING: "Van wie is de stad' van Floor Milikowski is een meeslepend portret van Amsterdam aan het begin van de 21e eeuw. Een stad die pronkt met haar succes, maar die tegelijkertijd worstelt met de snelgroeiende bevolking, de miljoenen toeristen en de hebzucht van beleggers uit binnen- en buitenland. Het zijn ontwikkelingen die al langer gaande zijn in steden als Venetie, Londen en Parijs Floor Milikowski doet al jaren onderzoek naar de veranderingen en de machtsverhoudingen in Amsterdam. Wat is de rol van de internationale vastgoedmiljarden? Voor wie is er geen plek meer in de stad? Wie verdient er aan de miljoenen bezoekers? En wat kunnen burgers zelf nog doen en inbrengen? Milikowski neemt je mee op haar zoektocht naar de winnaars en verliezers en stelt zichzelf de vraag: van wie is de stad?"Journalistieke schets van de stedelijke ontwikkelingen in Amsterdam, met name van het centrum.

Floor Milikowski