Nu ik je nooit meer zie
Boek

Nu ik je nooit meer zie roman (april 2020)/ Jeroen Kuypers, redactie; Coen Geertsema

Een broer en zus uit Oostenrijk, op de vlucht voor Hitler-Duitsland, belanden in 1936 in Rotterdam en proberen daar een bestaan op te bouwen.

Aanwezigheid

Recensie

Het boek kent twee protagonisten: Vera en Leon Teitelbaum. Ze zijn afkomstig uit de gegoede burgerij en als de roman begint leven ze hun leven in betrekkelijke vrede in het Wenen van de jaren '30. Hun vader is porseleinfabrikant, Vera werkt in de zaak en Leon is - tegen de wil van de vader - kunstenaar. Ze zijn Joods, zoals de achternaam aangeeft, en hun leven begint dan ook steeds moeilijker te worden. Hitler komt in Duitsland aan de macht en al snel is de Anschluss een feit. Sommige vrienden gaan naar Palestina, Vera en Leon vluchten naar Rotterdam, terwijl hun vader en moeder naar Parijs gaan. Vera vindt een baantje als secretaresse bij de Bijenkorf en Leon gaat werken bij een porseleinfabrikant. Hun leven wordt gecompliceerder als Vera een relatie krijgt met een niet-Jood en Leon zich bezig gaat houden met het vervalsen van kunst. Het bombardement van Rotterdam speelt een cruciale rol in de roman, die laat zien hoe je historische feiten op een goede manier kunt verweven met fictie. Goed geschreven, het onderwerp is geschikt voor lezers die geïnteresseerd zijn in de Tweede Wereldoorlog en/of houden van historische romans.

Specificaties

Nederlands | 9789460684487 | 350 pagina's

Titel Nu ik je nooit meer zie : roman
Auteur Jeroen Kuypers
Secundaire auteur Coen Geertsema
Type materiaal Boek
Editie Eerste druk;
Uitgave Baarn : Uitgeverij Marmer, april 2020
Overige gegevens 350 pagina's - 22 cm
ISBN 9789460684487
PPN 424326906
Genre oorlogsroman
Thematrefwoord Jodenvervolging; Wereldoorlog II
Taal Nederlands

Anderen bekeken ook

De verloren familie
Boek

De verloren familie hij overleefde de Tweede Wereldoorlog, maar de herinneringen aan zijn verloren familie laten zich niet verdringen... ([2017])/ Jenna Blum, vertaling [uit het Engels]: Carolien Metaal

Een Duits-joodse man, die in de oorlog zijn vrouw en kinderen heeft verloren, probeert in Amerika een nieuwe start te maken, met een nieuwe vrouw en dochter.

Jenna Blum
De laatste trein naar vrijheid
Boek

De laatste trein naar vrijheid (Januari 2020)/ Meg Waite Clayton, vertaling Karin de Haas

Het verhaal van de Nederlandse Truus Wijsmuller-Meijer die eind jaren dertig door het regelen van kindertransporten vanuit Wenen duizenden Joodse kinderen in veiligheid wist te brengen.

Meg Waite Clayton
Jij kan me helpen
Boek

Jij kan me helpen door dramatische gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog raken drie heel verschillende levens met elkaar vervlochten ([2018])/ Kristin Harmel, vertaling [uit het Engels]: Karien Gommers

De levens van verschillende personen komen samen door gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog.

Kristin Harmel
Een kamer vol lichtjes
Boek

Een kamer vol lichtjes roman ([2019])/ Melanie Dobson, vertaald [uit het Engels] door Patricia Pos

De Amerikaanse Ava wil het geheim van haar afkomst weten en belandt zo in Amsterdam waar tijdens de Tweede Wereldoorlog honderden Joodse kinderen van de gaskamers werden gered.

Melanie Dobson
Het meisje uit het verscholen dorp
Boek

Het meisje uit het verscholen dorp ([2017])/ Irma Joubert, vertaling [uit het Afrikaans] en eerste redactie: Dorienke de Vries

Als haar vader, samen met het gezin dat bij hen onderdook, tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt opgepakt, wordt een negenjarig meisje ondergebracht in Het Verscholen Dorp bij Nunspeet.

Irma Joubert