Ooggetuigen van de bevrijding
Boek

Ooggetuigen van de bevrijding september 1944-mei 1945 ([2020])/ Bram de Graaf

Persoonlijke verhalen van jonge ooggetuigen over de bevrijding van Nederland.

Aanwezigheid

Recensie

Historicus en journalist Bram de Graaf werkte onder andere mee aan de documentaireseries 'In de voetsporen van D-Day' en 'In de voetsporen van de bevrijding' van Omroep MAX. Hij schreef eerder 'Het verraad van Benschop' en 'Spion van Oranje'. Aan de hand van een tiental persoonlijke verhalen beschrijft de auteur in het kader van 75 jaar Vrijheid een aantal totaal uiteenlopende ervaringen van jonge mensen tijdens de bevrijding van Nederland. Verhalen van ooggetuigen van de Slag om de Schelde, de gevechten rond Arnhem, de hongerwinter in Amsterdam, de gewelddadige bevrijding van Heusden, maar soms ook ooggetuigen die als slachtoffer zaten opgesloten in de gevangenis in Zwolle of in het concentratiekamp Bergen-Belsen. Voor velen is het bevrijdingsjaar de zwaarste periode in hun leven. Voor hen allen geldt: voor ze zich 'bevrijd' kunnen noemen, ondervinden ze wat oorlog echt betekent. Boeiende en indringende verhalen, die nog steeds de moeite waard zijn om verteld te worden. Bram de Graaf interviewde voor dit boek talloze ooggetuigen en nabestaanden. Geen illustraties.

Specificaties

Nederlands | 9789026351167 | 237 pagina's

Titel Ooggetuigen van de bevrijding : september 1944-mei 1945
Auteur Bram de Graaf
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Ambo|Anthos, [2020]
Overige gegevens 237 pagina's - portretten - 22 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789026351167
PPN 424358239
Rubriekscode 928.3
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Bevrijding; Nederland; Wereldoorlog II; Verhalen
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Bevrijding

Anderen bekeken ook

Vrijheid
Boek

Vrijheid (maart 2020)/ Imogen Kealey, vertaling [uit het Engels] Jan Smit

Verzetsvrouw Nancy Wake strijdt in de Tweede Wereldoorlog in Frankrijk tegen de Duitsers; gebaseerd op het ware leven van Nancy Wake, ook bekend als de Witte Muis.

Imogen Kealey
Tilli's verhaal
Boek

Tilli's verhaal mijn gedachten zijn vrij (2016)/ Tilli Schulze & Lorna Collier, vertaling [uit het Engels]: Jan van den Berg en Piet Dal

Ervaringen van een kind, geboren in 1934, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog opgroeide in een dorpje in het oosten van Duitsland.

Tilli Schulze
Hindergroen
Boek

Hindergroen ([2016])/ Martine Bijl

Martine Bijl
De verloren familie
Boek

De verloren familie hij overleefde de Tweede Wereldoorlog, maar de herinneringen aan zijn verloren familie laten zich niet verdringen... ([2017])/ Jenna Blum, vertaling [uit het Engels]: Carolien Metaal

Een Duits-joodse man, die in de oorlog zijn vrouw en kinderen heeft verloren, probeert in Amerika een nieuwe start te maken, met een nieuwe vrouw en dochter.

Jenna Blum
De ontdekking van Urk
Boek

De ontdekking van Urk (november 2020)/ Matthias M.R. Declercq, ontwerp kaarten: Yde Bouma

De Vlaamse journalist en auteur woonde in 2019 een half jaar lang te midden van de Urkers en beschrijft het leven van deze bijzondere Nederlandse dorpsgemeenschap.

Matthias M.R. Declercq