Herinneringen van een 'Moffenkind'
Boek

Herinneringen van een 'Moffenkind' ([2020])/ Monika Diederichs

Autobiografie van de Nederlandse historica, dochter van een Nederlandse moeder en Duitse militair tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarin zij onder meer vertelt over discriminatie en uitsluiting van zowel haarzelf als lotgenoten.

Aanwezigheid

Recensie

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn tussen de 13.000 en 15.000 kinderen geboren uit relaties tussen Nederlandse vrouwen en Duitse militairen. De auteur is daar één van. Zowel moeders als kinderen moesten leren leven met het oorlogsverleden en kampten met schuld en schaamte. In dit boek beschrijft de auteur hoe dit ook haar leven heeft beïnvloed. Zij voelde zich ontheemd en schuldig en veranderde haar Duitse naam 'Monika' in het Frans klinkende 'Monique' in de hoop geaccepteerd te worden. Ze kreeg te maken met uitsluiting en afwijzing. Ook in de 21ste eeuw wordt zij soms nog steeds beoordeeld op haar Duitse afkomst. Bevat een dertigtal zwart-witfoto's en een overzicht van geraadpleegde literatuur en bronnen. De auteur is historica en schreef meerdere oorloggerelateerde boeken: 'Wie geschoren wordt moet stil zitten' (2006, herziene uitgave 2015)* en 'Kinderen van Duitse militairen in Nederland 1941-1946' (2012)**. Een integer, indringend en feitelijk verslag waarin de auteur haar eigen ervaringen verweeft met de ervaringen van kinderen in soortgelijke situaties - zonder oordelen. Een aanrader, en niet alleen voor geïnteresseerden in de Tweede Wereldoorlog.

Specificaties

Nederlands | 9789463387965 | 104 pagina's

Titel Herinneringen van een 'Moffenkind'
Auteur Monika Diederichs
Type materiaal Boek
Uitgave Soesterberg : Uitgeverij Aspekt, [2020]
Overige gegevens 104 pagina's - illustraties - 23 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789463387965
PPN 424809974
Rubriekscode 935.4
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Kinderen; Duitse militairen; Nederland; Wereldoorlog II; Verhalen
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Wereldoorlog II

Anderen bekeken ook

Het meisje uit het verscholen dorp
Boek

Het meisje uit het verscholen dorp ([2017])/ Irma Joubert, vertaling [uit het Afrikaans] en eerste redactie: Dorienke de Vries

Als haar vader, samen met het gezin dat bij hen onderdook, tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt opgepakt, wordt een negenjarig meisje ondergebracht in Het Verscholen Dorp bij Nunspeet.

Irma Joubert
De verloren dochter
Boek

De verloren dochter 1939. De Berlijnse Amanda vlucht met haar twee dochters naar Frankrijk, maar dan slaat het noodlot toe... ([2019])/ Armando Lucas Correa, vertaling [uit het Engels]: Fin Distelvink

Een Joods meisje is tijdens de Tweede Wereldoorlog gedwongen haar ware identiteit te verbergen en wordt als vrouw van tachtig met haar verleden geconfronteerd.

Armando Lucas Correa
Blijf niet omzien
Boek

Blijf niet omzien ([2016])/ Nelleke Wander

Een jonge vrouw kampt met de gevolgen van haar jeugd waarin haar vader haar liefdeloos behandelde.

Nelleke Wander
Famke
Boek

Famke ([2017])/ Mary Schoon

Als haar ouders verbieden dat ze elkaar nog zien, loopt de stapelverliefde Famke van huis weg om bij haar geliefde Douwe te kunnen zijn; al snel wordt duidelijk waarom ze geen relatie kunnen hebben.

Mary Schoon
Hoor nu mijn stem
Boek

Hoor nu mijn stem (2017)/ Franca Treur

Franca Treur