Wij slaven van Suriname
Boek

Wij slaven van Suriname (2020)/ Anton de Kom

Geschiedenis van het lot van de slaven in Suriname en hun bestaan na de afschaffing van de slavernij (1863), beschreven door een Surinamer, die om zijn politieke activiteiten uit Suriname verbannen werd.

Aanwezigheid

Recensie

Dit boek is echt klassiek. Anton de Kom (1898-1945) was zijn tijd ver vooruit toen hij de geschiedenis van Suriname beschreef vanuit een landskind, vanuit een zwart perspectief. Het boek werd een aangrijpende aanklacht tegen eeuwen Nederlands kolonialisme en slavenleed, een treurige geschiedenis die in De Koms eigen tijd een andere gedaante had aangenomen. Aziatische immigranten hadden de plaats van de Afrikaanse slaven ingenomen, maar vonden een bestaan dat nauwelijks beter was. Deze zestiende druk is de eerste ingebonden druk sinds 1934 en is voorzien van drie nieuwe voorwoorden: van schrijfster Tessa Leuwsha, letterkundige Duco van Oostrum en activist Mitchell Esajas. Dat levert nieuwe geluiden op, maar de Surinaamse context en de literaire kracht van het boek worden nauwelijks toegelicht. De tekst kent ook veel fouten. Desalniettemin moet dit boek in deze tijd voor iedereen beschikbaar zijn. Voorzien van voet- en eindnoten. Fraai omslag. Winnaar NPO Radio 1 Non-Fictie Boek van het Jaar 2020.

Specificaties

Nederlands | 9789045041094 | 212 pagina's

Titel Wij slaven van Suriname
Auteur Anton de Kom
Secundaire auteur Mittchell Esajas ; Tessa Leuwsha ; Duco van Oostrum
Type materiaal Boek
Editie Zestiende druk;
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij Atlas Contact, 2020
Overige gegevens 212 pagina's - illustraties - 22 cm
Annotatie Op stofomslag: met beschouwingen van Mitchell Esajas, Tessa Leuwsha en Duco van Oostrum - Met literatuuropgave
ISBN 9789045041094
PPN 424309440
Rubriekscode Suriname 944.2
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Suriname; Geschiedenis
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Suriname

Anderen bekeken ook

De tuinen van Buitenzorg
Boek

De tuinen van Buitenzorg ([2021])/ Jan Brokken

Aan de hand van 39 openhartige brieven van zijn moeder Olga vanuit Makassar (Celebes) aan haar zus schetst de auteur haar leven in Nederlands-Indië als echtgenote van een predikant en slachtoffer van de Japanse bezetting.

Jan Brokken
De acht bergen
Boek

De acht bergen (2017)/ Paolo Cognetti, vertaald [uit het Italiaans] door Yond Boeke en Patty Krone

Een jongeman leert van zijn vader de bergen kennen en via een verkenning van de bergen zichzelf.

Paolo Cognetti
KLIFI
Boek

KLIFI woede in de republiek Nederland : roman ([2021])/ Adriaan van Dis

In een toekomstige Republiek Nederland, waar de klimaatverandering zich laat gelden, wekt de wijze waarop de populistische regering omgaat met slachtoffers van een orkaan de woede op van een oude man, die een pamflet schrijft als aanklacht.

Adriaan van Dis
De heilige Rita
Boek

De heilige Rita roman (2017)/ Tommy Wieringa

Een vijftiger die met zijn vader in een uitgestorven dorpje in Oost-Nederland woont, raakt na een overval op zijn beste vriend uit balans.

Tommy Wieringa
't Hooge Nest
Boek

't Hooge Nest (2021)/ Roxane van Iperen

Twee joodse zusjes duiken onder in villa 't Hooge Nest in het Gooi en ondernemen van daaruit actie tegen de Duitse bezetter.

Roxane van Iperen