Blijf hun namen noemen
Dwarsligger

Blijf hun namen noemen ([2020])/ Simon Stranger, vertaald [uit het Noors] door Neeltje Wiersma

De geschiedenis van vier generaties van een Joodse familie in Noorwegen.

Aanwezigheid

Recensie

'Blijf hun namen noemen' is een roman over de geschiedenis van de familie Komissar, een Joodse familie die in 1941 in Noorwegen woonde. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn diverse familieleden gearresteerd en nooit meer teruggekeerd. Ook wordt het verhaal van de Gestapo-agent Henry Oliver Rinnan verteld. Hij martelde en doodde in de kelder van een huis in Trondheim vele gevangenen. Na de oorlog krijgt dat hoofdkwartier van de Gestapo de functie van woonhuis terug en komen er nieuwe bewoners: een Joods gezin. De lezer maakt kennis met het leven en de geheimen van vier generaties van de familie Komissar. Simon Stranger (1976) schreef een op waarheid gebaseerde roman over de geschiedenis van zijn schoonfamilie. Eerder schreef hij al meerdere succesvolle (kinder)boeken. 'Blijf hun namen noemen' werd in Noorwegen bekroond met de Boekhandelsprijs. Geeft ook waardevolle informatie over het kunstproject Struikelstenen.

Specificaties

Nederlands | 9789049807924 | 547 pagina's

Titel Blijf hun namen noemen
Auteur Simon Stranger
Secundaire auteur Neeltje Wiersma
Type materiaal Dwarsligger
Uitgave [Amsterdam] : Dwarsligger®, [2020]
Overige gegevens 547 pagina's - 12 cm
Annotatie Deze dwarsligger® is tot stand gekomen in samenwerking met HarperCollins Holland - Oorspronkelijke Nederlandseuitgave: Amsterdam : HarperCollins, (c)2019 - Vertaling van: Leksikon om lys og mørke. - Oslo : H. Ashehoug & Co., 2018
ISBN 9789049807924
PPN 424496232
Genre oorlogsroman
Thematrefwoord Noorwegen; Wereldoorlog II
Taal Nederlands

Anderen bekeken ook

Vrijheid
Dwarsligger

Vrijheid ([2020])/ Imogen Kealey, vertaald uit het Engels] door Jan Smit

Verzetsvrouw Nancy Wake strijdt in de Tweede Wereldoorlog in Frankrijk tegen de Duitsers; gebaseerd op het ware leven van Nancy Wake, ook bekend als de Witte Muis.

Imogen Kealey
De kaasfabriek
Dwarsligger

De kaasfabriek ([2020])/ Simone van der Vlugt

Wanneer een moeder en een dochter rond 1900 uit standsbesef verkeerde keuzes maken, heeft dit grote gevolgen voor hun verhouding.

Simone van der Vlugt
Last minute
Dwarsligger

Last minute Viva España ; Blue Curaçao (mei 2016)/ Linda van Rijn

Linda van Rijn
Nazomer
Dwarsligger

Nazomer (juli 2017)/ Esther Verhoef

Een meisje uit een kansarm milieu schopt het tot internationaal succesvol modeontwerpster. Net voordat een groot evenement plaatsvindt, krijgt ze nieuws waardoor een ingrijpende gebeurtenis uit het verleden weer opdoemt.

Esther Verhoef
Het meisje zonder naam
Dwarsligger

Het meisje zonder naam (augustus 2020)/ Diney Costeloe, vertaling [uit het Engels] Lia Belt

Tweede Wereldoorlog: Lisa komt met een kindertransport naar Engeland, waar ze de taal niet spreekt en veel heimwee heeft. Als ze haar geheugen verliest, voelt ze zich helemaal verloren.

Diney Costeloe