De laatste passage
Boek

De laatste passage van oost naar west ([2020])/ Eline Tydeman

Autobiografisch verslag van de schrijfster, die in 1954 met haar gezin en familie moest vertrekken uit Indonesie; ze beschrijft de geschiedenis van haar familie en de reis per schip naar Nederland.

Aanwezigheid

Recensie

De auteur, Eline Tydeman, is psychologe en beschrijft in dit boek het leven van haar gezin en familie vanaf het moment dat ze in 1954 afscheid nemen van Indonesië, het land waar ze werd geboren. In de zeereis die volgt, wordt ze meegenomen in een achtbaan van emoties. De lezer kruipt als het ware in haar lichaam en ervaart hoe het is om afscheid te nemen van een stukje geborgenheid die haar geboorteland haar en haar gezin gaf. Zij vertelt hoe zij de vooroorlogse jaren als kind ervaarde en wat voor impact dat op haar leven had. Gedurende de zeereis heeft ze tijd voor reflectie. Naast deze reflecties krijgt ze te maken met een nieuwe werkelijkheid waarbij niets meer zeker is. Haar gevoelens nemen haar in een gijzeling en ondertussen gaat het gewone leven op het schip verder. Interactie met andere reizigers zorgen voor verwarring en maken emoties in haar los. Hoe zal haar toekomst eruit zien en hoe kan ze zich daarop voorbereiden? Deze en overige gebeurtenissen komen aan bod in dit grotendeels autobiografische literaire boek. Met een fotokatern.

Specificaties

Nederlands | 9789087598891 | 248 pagina's

Titel De laatste passage : van oost naar west
Auteur Eline Tydeman
Type materiaal Boek
Uitgave Den Haag : Uitgeverij U2pi, [2020]
Overige gegevens 248 pagina's - illustraties - 21 cm
ISBN 9789087598891
PPN 424686503
Rubriekscode 963
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Zeereizen; Reisbeschrijvingen ; Nederlands Oost-Indie; Verhalen
PIM Rubriek Landen en Volken
PIM Trefwoord Zeereizen

Anderen bekeken ook

Kolja
Boek

Kolja roman ([2017])/ Arthur Japin

Een man reist in 1893 naar Sint-Petersburg om zijn vriend bij te staan bij de dood van diens broer, de componist Peter Iljitsj Tsjaikovski, maar ontdekt dat er misschien meer aan de hand is dan een dodelijk geval van cholera.

Arthur Japin
De tuinen van Buitenzorg
Boek

De tuinen van Buitenzorg ([2021])/ Jan Brokken

Aan de hand van 39 openhartige brieven van zijn moeder Olga vanuit Makassar (Celebes) aan haar zus schetst de auteur haar leven in Nederlands-Indië als echtgenote van een predikant en slachtoffer van de Japanse bezetting.

Jan Brokken
De zevende zus
Boek

De zevende zus (2021)/ Lucinda Riley, vertaling [uit het Engels]: Dieuwke van der Veen, Erica Disco, Irene Goes en Anne Jongeling

Voor een herdenkingsbijenkomst voor hun overleden adoptiefvader zoeken zes zussen de zevende zus.

Lucinda Riley
Ik kom terug
Boek

Ik kom terug roman (november 2014)/ Adriaan van Dis

Een man probeert te achterhalen wat zijn bejaarde moeder altijd voor hem verborgen hield.

Adriaan van Dis
Selma
Boek

Selma aan Hitler ontsnapt, gevangene van Mao ([2016])/ Carolijn Visser

Levensverhaal van Selma Vos (1921-1968), waarbij haar periode in communistisch China centraal staat en de rest van haar leven in flashbacks wordt belicht.

Carolijn Visser