De kracht van het ritueel
Boek

De kracht van het ritueel hoe je van een gewone, alledaagse gebeurtenis een onvergetelijke ervaring maakt (2020)/ Casper ter Kuile, vertaald [uit het Engels] door Janet Limonard

Pleidooi voor een herwaardering van het ritueel in de moderne samenleving.

Aanwezigheid

Recensie

Ooit, niet eens zo lang geleden, werd de wereld onttoverd. De macht van de geïnstitutionaliseerde religies taande en de pessimist durft beweren dat sindsdien ongebreideld consumentisme die achtergelaten leegte tevergeefs probeert te vullen. De optimist daarentegen, in deze auteur Casper ter Kuile, tracht het haast ter ziele gegane ritueel te reanimeren. De mens heeft behoefte aan verbinding: met zichzelf, met de ander en met het grotere geheel. Nu de kerk die nood voor velen niet meer kan ledigen, stelt Ter Kuile voor om het alledaagse te verheffen tot spiritueel moment. Haast elk moment draagt de mogelijkheid van een ritueel in zich: van het lezen van 'Harry Potter' tot een maaltijd met anderen. Ook "oude rituelen" zoals de sabbat of het vieren van een seizoensovergang krijgen een eigentijdse, seculiere herkadering. Of je nu gelovig bent of niet, iedereen kan inspiratie putten uit 'de kracht van het ritueel'. Op zingeving rust geen monopolie, vul naar believen in. Dit boek is bovenal een pleidooi voor onverdeelde aandacht.

Specificaties

Nederlands | 9789044645026 | 220 pagina's

Titel De kracht van het ritueel : hoe je van een gewone, alledaagse gebeurtenis een onvergetelijke ervaring maakt
Auteur Casper ter Kuile
Secundaire auteur Janet Limonard
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Prometheus, 2020
Overige gegevens 220 pagina's - 20 cm
Annotatie Vertaling van: The power of ritual
ISBN 9789044645026
PPN 426282086
Rubriekscode 172
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Rituelen ; Levenskunst
PIM Rubriek Geestelijk leven
PIM Trefwoord Rituelen

Anderen bekeken ook

Verlangen naar verbinding
Boek

Verlangen naar verbinding er echt bij horen en de moed om alleen te staan ([2018])/ Brené Brown, vertaling [uit het Engels] Bonella van Beusekom

Brené Brown
Jong verlies
Boek

Jong verlies rouwende kinderen serieus nemen (2014)/ Riet Fiddelaers-Jaspers

Riet Fiddelaers-Jaspers
Dagboek van een getuige
Boek

Dagboek van een getuige (2017)/ Astrid Holleeder

Na het verpletterende - en megasuccesvolle - boek Judas, komt Astrid Holleeder nu met een verrassend intieme opvolger: Dagboek van een getuige. Waar Judas het verhaal is over de beslissing om te getuigen tegen haar broer Willem Holleeder, gaat Dagboek van een getuige over de consequenties van die ingrijpende beslissing. Wat zijn de gevolgen geweest voor het leven van de familie Holleeder: voor moeder Stien, zus Sonja, de kinderen en hun partners, de kleinkinderen, en vooral: voor Astrid zelf? Dagboek van een getuige geeft een inkijk in het leven van iemand die noodgedwongen moet onderduiken en voor wie niets 'normaal' is. Van boodschappen doen tot een dagje naar het strand met de kinderen: niets is zonder risico. Of daar ooit verandering in komt, zal de toekomst leren. In 2018 vindt het proces tegen broer Willem plaats. Dagboek van een getuige is een onthullend boek over hoe justitie met 'gewone' getuigen omgaat, en is het ontroerende relaas van een vrouw die afscheid heeft moeten nemen van een werkzaam leven, van een moeder die probeert het goede te doen voor haar kinderen en kleinkinderen, van een zuster en vriendin die haar omgeving altijd op sleeptouw neemt, én van een getuige in de zaak tegen haar broer: Astrid Holleeder. Bron: Flaptekst, uitgeversinformatiePersoonlijk relaas van de jongste zus van topcrimineel Willem Holleeder, die tijdens het proces tegen haar broer als getuige optreedt en daarom ondergedoken zit.

Astrid Holleeder
Voor wie verloren heeft en zoekt
Boek

Voor wie verloren heeft en zoekt hoe verder na het verlies van een dierbare ([2018])/ Lory Wagenaar-Feringa

Lory Wagenaar-Feringa
Een jaar bij Kikker en Pad
Boek

Een jaar bij Kikker en Pad (2009)/ Arnold Lobel, [vert. uit het Engels: A.G. van Melle ... et al.]

Kikker en Pad zijn dikke vrienden. In vijf verhaaltjes maken ze samen heel veel mee. Om voor te lezen vanaf ca. 4 jaar, zelf lezen vanaf ca. 7 jaar.

Arnold Lobel