Het huis van de moskee
Boek

Het huis van de moskee (april 2020)/ Kader Abdolah

De wederwaardigheden van de grote familie van een Iraanse tapijthandelaar, die het huis van de moskee bewoont, tegen de achtergrond van de islamitische revolutie in 1979.

Aanwezigheid

Recensie

Het verhaal gaat over Aga Djan, tapijthandelaar en hoofd van een grote Iraanse familie, die het huis van de moskee bewoont. Broers en zussen, neven en nichten wonen vreedzaam in het huis, totdat de Sjah van Perzië wordt afgezet en de Ayatollahrevolutie Khomeini aan de macht brengt (1979). Niet alleen het land lijdt onder de terreur, de jihad en de islamisering, ook de familie van Aga Djan wordt verscheurd en familieleden worden vijanden. In dit prachtige en aangrijpende verhaal wordt niet alleen de historie van Iran weerspiegeld in de familiegeschiedenis, het gaat ook over religieuze radicalisering en hoe vrienden vijanden kunnen worden. De roman is geschreven in eenvoudig Nederlands en boeit van het begin tot het eind. Kader Abdolah (1954) is een rasverteller, een echte vertelkunstenaar. Zijn roman geeft inzicht in het hedendaagse moslimfundamentalisme. Een aanrader voor een groot publiek.

Specificaties

Nederlands | 9789044538984 | 413 pagina's

Titel Het huis van de moskee
Auteur Kader Abdolah
Type materiaal Boek
Editie Zesendertigste druk;
Uitgave Amsterdam : De Geus, april 2020
Overige gegevens 413 pagina's - illustraties - 20 cm
Annotatie 1e druk: Breda : De Geus, 2005
ISBN 9789044538984
PPN 427028116
Genre politieke roman
Thematrefwoord Iran; 1976-1990 ; Moslimfundamentalisme
Taal Nederlands

Anderen bekeken ook

Papegaai vloog over de IJssel
Boek

Papegaai vloog over de IJssel (2016)/ Kader Abdolah

In de jaren tussen 1970 en 2010 wordt de Nederlandse samenleving sterk beinvloed door de komst van asielzoekers - ook in het streng protestantse dorpje Zalk.

Kader Abdolah
Het gordijn
Boek

Het gordijn (2017)/ Kader Abdolah

De in ballingschap levende Iraanse schrijver ontmoet in het onwezenlijke decor van Dubai nog één keer zijn moeder en hij gaat mee in haar door dementie beïnvloede beleving van de dagen die ze samen doorbrengen.

Kader Abdolah
Het pad van de gele slippers
Boek

Het pad van de gele slippers (2018)/ Kader Abdolah

Het levensverhaal van de Iraanse filmregisseur Saeed Soltanpour die zijn leven wijdde aan het tonen van een realistisch beeld van Iran in binnen- en buitenland.

Kader Abdolah
Het meisje uit het verscholen dorp
Boek

Het meisje uit het verscholen dorp ([2017])/ Irma Joubert, vertaling [uit het Afrikaans] en eerste redactie: Dorienke de Vries

Als haar vader, samen met het gezin dat bij hen onderdook, tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt opgepakt, wordt een negenjarig meisje ondergebracht in Het Verscholen Dorp bij Nunspeet.

Irma Joubert
De heilige Rita
Boek

De heilige Rita roman (2017)/ Tommy Wieringa

Een vijftiger die met zijn vader in een uitgestorven dorpje in Oost-Nederland woont, raakt na een overval op zijn beste vriend uit balans.

Tommy Wieringa