Ik was erbij
Boek

Ik was erbij dwangarbeider in Duitsland, 1942-1945 ([2020])/ A.F. van Ravesteijn

Memoires van een Nederlandse man (1923) die tijdens de Tweede Wereldoorlog op negentienjarige leeftijd werd tewerkgesteld in Duitsland.

Aanwezigheid

Recensie

Louis van Ravenstein (1923) wordt tewerkgesteld in Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Toeval, maar ook zijn goede kennis van de Duitse taal, zorgen er voor dat hij een interessante betrekking krijgt. Hij verbaast zich over de Duitsers en worstelt met het gevoel dat hij voor de vijand werkt. Maar wie is de vijand precies? Omdat de mannen allemaal aan het front zijn, krijgt hij ook veel belangstelling van jonge vrouwen. Hij is een graag geziene gast bij verschillende Duitsers. Ook ziet hij de wreedheid tegen krijgsgevangenen. Als het tij keert voor Duitsland, wordt alles anders. De nu zevenennegentig jaar oude schrijver heeft tien jaar gewerkt aan dit boek. Hij heeft zijn aantekeningen uitgewerkt voor een gedetailleerde beschrijving van deze periode uit zijn leven. De schrijver laat het grijze gebied zien tussen goed en fout. De heldere, hedendaagse taal zorgt ervoor dat je vanaf de eerste pagina in het verhaal zit. Net als de schrijver in die tijd, val je van de ene in de ander verbazing. Een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in het leven tijdens de oorlog.

Specificaties

Nederlands | 9789059367821 | 510 pagina's

Titel Ik was erbij : dwangarbeider in Duitsland, 1942-1945
Auteur A.F. van Ravesteijn
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Cossee, [2020]
Overige gegevens 510 pagina's - 23 cm
ISBN 9789059367821
PPN 413368548
Rubriekscode 935.4
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Arbeidsinzet; Verhalen
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Arbeidsinzet

Anderen bekeken ook

Het laatste jaar van de oorlog
Boek

Het laatste jaar van de oorlog roman ([2019])/ Susan Meissner, vertaald [uit het Engels] door Marianne Locht

Een Amerikaans meisje dat in 1943 in een interneringskamp in Texas is beland - haar vader is Duits - sluit vriendschap met een Japans-Amerikaans meisje.

Susan Meissner
Eindstation Auschwitz
Boek

Eindstation Auschwitz mijn verhaal vanuit het kamp (1943-1945) ([2020])/ Eddy de Wind

Ter plekke geschreven ooggetuigenverslag van een Joodse arts die de gruwelen van het concentratiekamp Auschwitz overleefde.

Eddy de Wind
Het vergeten kamp
Boek

Het vergeten kamp het waargebeurde verhaal van een Nederlands meisje in een Jappenkamp (cop. 2013)/ Pauline Kok, [vert. uit het Engels: Inger Limburg]

Herinneringen van de schrijfster aan haar jeugd in verschillende Japanse interneringskampen in Indonesië tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Pauline Kok
Alleen maar helden
Boek

Alleen maar helden (2015)/ Charles Lewinsky, vertaald [uit het Duits] door Elly Schippers

Een Amerikaanse filmwetenschapper doet onderzoek naar de rol van een nazi-filmster in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog.

Charles Lewinsky
Maia's verhaal
Boek

Maia's verhaal (2017)/ Lucinda Riley, vertaling [uit het Engels]: Dieuwke van der Veen, Erica Disco en Kees van Weele

Zeven zussen krijgen na het overlijden van hun rijke adoptievader aanwijzingen over hun achtergrond.

Lucinda Riley