De coronastorm
Boek

De coronastorm hoe een virus ons verstand wegvaagde ([2020])/ René ten Bos

Alfabetisch gerangschikte essays waarin filosofisch wordt gereflecteerd over tal van aspecten in de omgang met de coronacrisis.

Aanwezigheid

Recensie

Filosoof Ten Bos moet dit corona-woordenboek in ijltempo hebben geschreven. In 26 alfabetisch gerangschikte hoofdstukken, gaande van 'angst' tot 'zoönose', presenteert het een caleidoscoop van invalshoeken om over de pandemie van 2020 na te denken. Het gaat over de onwetendheid van deskundigen, fascisme, multicausaliteit, onze obsessie met gezondheid, preventie en angst, troost en intimiteit, de ondraaglijkheid van waarschijnlijkheid en onzekerheid (vandaar complottheorieën) enzovoort. De filosoof mijmert over psychologische, economische, politieke en juridische aspecten in onze omgang met de pandemie. Het ene hoofdstuk analyseert al grondiger dan het andere, het lemma 'Unheimlichkeit' bijvoorbeeld verdient meer uitwerking. Door voortdurend andere filosofen aan het woord te laten, verbreedt Ten Bos het denkkader - een namenregister en/of literatuuropgave ontbreekt, spijtig. Een vlot geschreven en toegankelijk boek over een brandende actualiteit.

Specificaties

Nederlands | 9789024435173 | 206 pagina's

Titel De coronastorm : hoe een virus ons verstand wegvaagde
Auteur René ten Bos
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Boom, [2020]
Overige gegevens 206 pagina's - 20 cm
ISBN 9789024435173
PPN 427522331
Rubriekscode 614.52
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Coronavirus; Filosofische aspecten ; Coronavirus; Epidemieën; Filosofische aspecten
PIM Rubriek Lichaam en Gezondheid
PIM Trefwoord Infectieziekten

Anderen bekeken ook

Het geschenk
Boek

Het geschenk 12 lessen die je leven kunnen redden ([2020])/ Edith Eger, vertaling [uit het Engels] Elisabeth van Borselen

Zelfhulpboek dat praktische handvatten biedt voor het omgaan met pijn, verlies, verdriet en angst van de Amerikaanse traumapsycholoog die Auschwitz overleefde.

Edith Eger
Dit kan niet waar zijn
Boek

Dit kan niet waar zijn onder bankiers ([2015])/ Joris Luyendijk

Aan de hand van interviews met medewerkers van grote bancaire instellingen in Londen, ontleedt Luyendijk stap voor stap de pijnpunten die hebben geleid tot de financiele crisis.

Joris Luyendijk