De hamsteraar
Boek

De hamsteraar kritiek van het logistiek kapitalisme ([2020])/ Willem Schinkel

Pleidooi over de noodzaak om het economisch bestel grondig te veranderen door het bestaande logistiek kapitalisme, dat uitnodigt tot hamsteren en schaarste, op de schop te nemen.

Recensie

Met zijn prikkelende manier van schrijven zet de auteur, hoogleraar sociale theorie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, in dit boek kritische vraagtekens bij de uitgangspunten en het functioneren van ons economisch bestel. In het bijzonder richt hij zijn pijlen op de gangbare economische opvattingen over hamsteren en schaarste zoals die tijdens de Covid-19-crisis door onder anderen politici en beleidsmakers werden uitgedragen. Hij twijfelt aan gangbare aannames in het economisch denken en onderbouwt die met vele literatuurverwijzingen. De auteur laat de fragiliteit van het logistiek kapitalisme zien: het just-in-time handelen in productie en distributie zou efficiënt zijn, maar is eerder een middel om de schaarste harder te laten aankomen zodat de 1% rijken zich nog meer kunnen verrijken. Via een historische terugblik wil hij duidelijk maken dat sociaal-historisch gezien schaarste een kunstmatig verschijnsel is: niet het fundament, maar het effect van de economie. Uiteindelijk een pleidooi om het economisch bestel grondig te veranderen door het logistiek kapitalisme op de schop te nemen.

Specificaties

Nederlands | 9789024435586 | 255 pagina's

Titel De hamsteraar : kritiek van het logistiek kapitalisme
Auteur W. Schinkel
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Boom, [2020]
Overige gegevens 255 pagina's - foto's - 22 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789024435586
PPN 427628806
Rubriekscode 331.22
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Distributie; Kapitalisme; Kritiek
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Kapitalisme

Anderen bekeken ook

Klont
Boek

Klont (2017)/ Maxim Februari

Een mediagenieke man oogst wereldwijd succes door zijn artikelen en lezingen over digitale technologie.

Maxim Februari
Het einde van de eenzaamheid
Boek

Het einde van de eenzaamheid ([2017])/ Benedict Wells, uit het Duits vertaald door Gerda Baardman

Als hun ouders in 1983 bij een auto-ongeluk om het leven komen, worden drie kinderen in een internaat geplaatst; daar proberen ze met dit drama, dat ook hun verdere leven zal tekenen, om te gaan.

Benedict Wells
De heilige Rita
Boek

De heilige Rita roman (2017)/ Tommy Wieringa

Een vijftiger die met zijn vader in een uitgestorven dorpje in Oost-Nederland woont, raakt na een overval op zijn beste vriend uit balans.

Tommy Wieringa
Er zijn nog 17 miljoen wachtenden voor u
Boek

Er zijn nog 17 miljoen wachtenden voor u dertig jaar marktwerking in Nederland (2018)/ Sander Heijne, redactie Harminke Medendorp ; eindredactie Andreas Jonkers

SAMENVATTING: "Waarom kijkt de dokter meer naar de computer dan naar jou? Waarom is de kinderopvang zo duur? Waarom is je post weer niet aangekomen? En waarom ligt bij de eerste sneeuwbui het hele spoor plat? Het antwoord: mislukte marktwerking. Dat ontdekte Sander Heijne (1982) na zeven jaar journalistiek onderzoek voor de Volkskrant en De Correspondent. Hij schreef talloze verhalen over het spoor, de post, de zorg en andere publieke diensten, en over de problemen die ontstonden toen die aan de markt werden overgelaten. Sander sprak honderden mensen op de werkvloer: van dokters en verpleegkundigen tot verzekeraars, van conducteurs en machinisten tot spoorbazen, en van postbodes en vakbondsleiders tot beleidsmakers. Het resultaat is een boek dat iedere Nederlander aangaat."Kritische journalistieke analyse van de maatschappelijke effecten van de vermarkting van publieke diensten in Nederland.

Sander Heijne
Rust en Vreugd
Boek

Rust en Vreugd roman ([2021])/ Hendrik Groen

Als Emma Quaadvliegh een tuin-met-huisje koopt op volkstuincomplex Rust en Vreugd, blijken de rust en vreugd nogal tegen te vallen door het tirannieke optreden van de voorzitter en komen zij en haar tuinvrienden in het geweer.

Hendrik Groen