Dingen die ik niet wil weten
Boek

Dingen die ik niet wil weten een reactie op George Orwells essay Why I Write uit 1946 (2020)/ Deborah Levy, uit het Engels vertaald door Astrid Huisman en Roos van de Wardt

Hoe leef je als vrouw, moeder en schrijfster in een wereld die door mannen is vormgegeven? In dit feministische antwoord op George Orwells beroemde essay Waarom ik schrijf onderzoekt Deborah Levy die vraag. Dit boek vormt het startpunt van een driedelige autobiografie, waarin ze haar leven als veertiger, vijftiger en zestiger chroniqueert in glashelder, geestig proza. Bron: Flaptekst, uitgeversinformatieEerste deel van een driedelige autobiografie van de Zuid-Afrikaanse schrijfster Deborah Levy (1959), waarin zij een feministische reactie geeft op het essay van George Orwell 'Why I write' uit 1946.

Aanwezigheid

Recensie

In dit eerste deel van een driedelige autobiografie volg je de Zuid-Afrikaanse schrijfster Deborah Levy (1959) als veertiger; het is een feministische reactie op George Orwells essay 'Why I write' uit 1946. Na meerdere huilbuien op een roltrap vertrekt Levy naar Mallorca om zich terug te trekken en te schrijven. Tijdens een etentje met de Chinese verkoper komt ze in een mentale spiraal in haar verleden terecht. Levy begon haar carrière met het schrijven van theaterstukken. Vervolgens schreef zij op 27-jarige leeftijd haar eerste roman, dit beviel haar zo dat zij hiermee verder ging. Ze schrijft in verschillende stijlen: proza, toneel en poëzie. Het verhaal voelt erg chaotisch aan en begint verwarrend, wat het gevoel van Levy zelf op dat moment goed overbrengt. Wanneer zij haar verleden in duikt, krijgt het verhaal meer vaart en wordt het duidelijker. Het feministische druipt er niet vanaf, maar wordt wel duidelijk beschreven, het sijpelt meer tussen de regels door. Haar antwoord op de vraag Waarom schrijf ik? is duidelijk aan het eind van het boek. Het boek is een aanrader voor mensen die onderzoeken wat hun beweegredenen zijn, het boek zet aan tot het onderzoeken van eigen waarom-vragen. De andere delen van de autobiografie gaan over haar leven als vijftiger en zestiger.

Specificaties

Nederlands | 9789044543896 | 155 pagina's

Titel Dingen die ik niet wil weten : een reactie op George Orwells essay Why I Write uit 1946
Auteur Deborah Levy
Secundaire auteur Astrid Huisman
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : De Geus, 2020
Overige gegevens 155 pagina's - 20 cm
Annotatie Met literatuuropgave - Vertaling van: Things I don't want to know. - Penguin Books, 2013
ISBN 9789044543896
PPN 426367847
Rubriekscode Engels 855.6
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Levy, Deborah; Autobiografieën
PIM Rubriek Schrijvers en Boeken
PIM Trefwoord Levy

Anderen bekeken ook

De prijs van het bestaan
Boek

De prijs van het bestaan ([2020])/ Deborah Levy, uit het Engels vertaald door Astrid Huisman en Roos van de Wardt

Tweede deel van een driedelige autobiografie van de Zuid-Afrikaanse schrijfster Deborah Levy (1959), waarin zij haar leven als 50'er beschrijft, een periode waarin haar huwelijk uiteenvalt en haar kinderen uit huis gaan.

Deborah Levy
Kruispunt
Boek

Kruispunt (september 2021)/ Jonathan Franzen, vertaald [uit het Engels] door Peter Abelsen

Chicago, 1971. Het gezin van hulpprediker Russ Hildebrand bereidt zich voor op het kerstfeest en zowel de ouders als de kinderen staan voor belangrijke keuzes die hun leven ingrijpend zullen veranderen.

Jonathan Franzen
Warme melk
Boek

Warme melk ([2017])/ Deborah Levy, uit het Engels vertaald door Astrid Huisman en Roos van de Wardt

Een jonge Engelse vrouw gaat samen met haar moeder naar een kliniek in Spanje waar vervolgens liefdesrelaties ontstaan en familierelaties worden opgehelderd.

Deborah Levy
De stem
Boek

De stem roman ([2020])/ Jessica Durlacher

Een welgesteld echtpaar neemt een Somalische asielzoekster in dienst als oppas, zij blijkt een geweldige stem te hebben en als zij tijdens een talentenshow uitspraken doet over de islam heeft dat grote gevolgen.

Jessica Durlacher
De jaren
Boek

De jaren ([2020])/ Annie Ernaux, vertaald [uit het Frans] door Rokus Hofstede

Beschrijving van het leven in Frankrijk tussen 1945 en het eerste decennium van de 21ste eeuw.

Annie Ernaux