Ik zou het zo weer doen
Boek

Ik zou het zo weer doen liefdesroman in oorlogstijd ([2020])/ Gerben Koers, redactie: Laurens van Aggelen

Een boerenknecht uit Friesland wordt vlak voor de Tweede Wereldoorlog opgeroepen voor militaire dienstplicht.

Aanwezigheid

Recensie

In de jaren voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog groeit Tjalke Vermeer op in het Friese Nanninga. Hij is werkzaam als boerenknecht om thuis te kunnen bijdragen aan de inkomsten van het gezin. Als hij wordt opgeroepen voor zijn militaire dienstplicht in Amersfoort, blijkt zijn jarenlange verkering met Rinske hier niet tegen bestand. Later vertrekt hij naar Duitsland om daar te gaan werken, maar als de sfeer steeds grimmiger wordt en de oorlog uitbreekt, gaat Tjalke terug naar het leger. Hij gaat als huzaar werken bij de Verbindingsdienst. Hoewel hij inmiddels Emma heeft leren kennen, kan hij Rinske en de wijze waarop hun vriendschap is geëindigd maar niet vergeten. Gerben Koers schreef het manuscript in 1951 en het blijkt voor een groot deel autobiografisch. Zijn dochter Anneke vond zijn werk in 2020 in een doos op zolder en besloot het uit te geven. Haar vader (1916-1976) werd na de oorlog journalist voor de Apeldoornse Courant.

Specificaties

Nederlands | 9789079763320 | 286 pagina's

Titel Ik zou het zo weer doen : liefdesroman in oorlogstijd
Auteur Gerben Koers
Secundaire auteur Laurens van Aggelen
Type materiaal Boek
Uitgave Arnhem : White Elephant Publishing, [2020]
Overige gegevens 286 pagina's - 21 cm
ISBN 9789079763320
PPN 427879981
Genre oorlogsroman
Taal Nederlands

Anderen bekeken ook

Ik zal je vinden
Boek

Ik zal je vinden (2015)/ Monica Hesse, vertaling [uit het Engels]: Marion Drolsbach, Tracey Drost-Plegt, Janet Limonard-Harkink

Hanneke raakt in de Tweede Wereldoorlog betrokken bij het Amsterdamse verzet en probeert een Joods meisje te redden dat uit haar schuilplaats is verdwenen.Amsterdam, 1943. Hanneke zoekt dagelijks op de zwarte markt naar voedsel en andere spullen. Als iemand haar vraagt de 15-jarige Joodse Mirjam op te sporen, raakt Hanneke betrokken bij het verzet. Vanaf ca. 15 jaar.

Monica Hesse
Dokter in de nacht
Boek

Dokter in de nacht ([2020])/ Bert van den Berkt

Dokter Van Zanten in Elsdorp op de Veluwe en zijn kinderen zetten zich tijdens de oorlog, ondanks de grote risico's, in voor de verzorging van gewonde verzetsstrijders, Joodse patiënten en Engelse piloten,.

Bert van den Berkt
Het meisje uit het verscholen dorp
Boek

Het meisje uit het verscholen dorp ([2017])/ Irma Joubert, vertaling [uit het Afrikaans] en eerste redactie: Dorienke de Vries

Als haar vader, samen met het gezin dat bij hen onderdook, tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt opgepakt, wordt een negenjarig meisje ondergebracht in Het Verscholen Dorp bij Nunspeet.

Irma Joubert
Twee keer bidden voor het slapengaan
Boek

Twee keer bidden voor het slapengaan gebaseerd op een waargebeurde familiegeschiedenis uit de Amsterdamse oorlogsjaren ([2018])/ Nadine Wojakovski, vertaling [uit het Engels]: Ton van Mourik

Een Joods echtpaar in Amsterdam duikt tijdens de Tweede Wereldoorlog onder en moet daarbij noodgedwongen hun beide jonge kinderen afstaan.

Nadine Wojakovski
De schipper
Boek

De schipper ([2017])/ Devin Murphy, vertaald [uit het Engels] door Jan Mellema

Een 14-jarige Nederlandse jongen brengt tijdens de Tweede Wereldoorlog een aantal weken door in een kamp van de Hitlerjugend, meldt zich bij de Duitse marine, maar vlucht naar Canada als hij door een oom wordt gewaarschuwd dat hij als oorlogspropaganda wordt gebruikt.

Devin Murphy