De veertigjarige oorlog, 1672-1712
Boek

De veertigjarige oorlog, 1672-1712 de strijd van de Nederlanders tegen de Zonnekoning (2020)/ Olaf van Nimwegen

Geschiedenis van de strijd van de Nederlandse Republiek tegen de territoriale ambities van de Franse koning Lodewijk XIV.

Aanwezigheid

Recensie

'De veertigjarige oorlog' was niet, zoals de oorlogen in de moderne tijd, een permanente strijd maar een periode van gewapende conflicten die telkens weer oplaaiden. Centraal stonden de territoriale ambities van de Franse 'Zonnekoning' Lodewijk XIV, wiens uiteindelijke doel het was de Zuidelijke Nederlanden (het huidige België) in te lijven bij zijn koninkrijk. Spil in de strijd, die bestond uit meerdere Europese landen waaronder Engeland en Oostenrijk, was de Republiek der Zeven Verenigde Provinciën. Toen in 1712 de onderhandelingen begonnen die zouden leiden tot de Vrede van Utrecht in het jaar daarop, was duidelijk dat Lodewijk zijn territoriale ambities nooit meer zou kunnen waarmaken. Historicus Van Nimwegen schrijft het allemaal zeer gedetailleerd maar goed leesbaar op, waarbij de militaire gebeurtenissen geregeld in het verhaal centraal staan. Het boek is voorzien van afbeeldingen en kaarten in zwart-wit, eindnoten, een literatuurlijst en diverse registers.

Specificaties

Nederlands | 9789044638714 | 415 pagina's

Titel De veertigjarige oorlog, 1672-1712 : de strijd van de Nederlanders tegen de Zonnekoning
Uniforme titel De veertigjarige oorlog
Auteur Olaf van Nimwegen
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Prometheus, 2020
Overige gegevens 415 pagina's - illustraties - 23 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register
ISBN 9789044638714
PPN 42628187X
Rubriekscode 934.5
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Nederland; Krijgsgeschiedenis; 17e eeuw ; Frankrijk; Krijgsgeschiedenis; 17e eeuw ; Nederland; Krijgsgeschiedenis; 18e eeuw
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Krijgsgeschiedenis

Anderen bekeken ook

Fortuna's kinderen
Boek

Fortuna's kinderen een trans-Atlantische familiekroniek (2021)/ Annejet van der Zijl

Geschiedenis van de Nederlandse families Herckenrath en De Fremery, die in de negentiende eeuw hun geluk in de Verenigde Staten beproefden.

Annejet van der Zijl
De woongroep
Boek

De woongroep roman (2014)/ Franca Treur

Een 28-jarige communicatiewetenschapster, succesvol in haar werk en met een goede, standvastige relatie, vindt haar leven toch nogal doelloos en besluit in een idealistische woongroep te gaan wonen in een oud voormalig weeshuis in Amsterdam-Oost.

Franca Treur
De tuinen van Buitenzorg
Boek

De tuinen van Buitenzorg ([2021])/ Jan Brokken

Aan de hand van 39 openhartige brieven van zijn moeder Olga vanuit Makassar (Celebes) aan haar zus schetst de auteur haar leven in Nederlands-Indië als echtgenote van een predikant en slachtoffer van de Japanse bezetting.

Jan Brokken
Handvest antropoceen, of De liefde van Toby Zonderveld
Boek

Handvest antropoceen, of De liefde van Toby Zonderveld (2017)/ Thomas van Slobbe, tekstredactie: Merel van Slobbe

Onderzoeker doet ten tijde van het antropoceen een uitvinding voor kunstmatige klimaatcorrectie en wordt vervolgens slachtoffer van achtervolging en bedreiging.

Thomas van Slobbe
De herinnerde soldaat
Boek

De herinnerde soldaat roman ([2019])/ Anjet Daanje

Een soldaat uit de Eerste Wereldoorlog lijdt door een oorlogstrauma aan totaal identiteitsverlies en moet zich na de oorlog opnieuw uitvinden.

Anjet Daanje