Nederlands Gouden Eeuw
Boek

Nederlands Gouden Eeuw vrijheid en geldingsdrang (2020)/ Maarten Prak

Beschrijving van de raadselachtige bloei van Nederland in de zeventiende eeuw, vooral bekeken vanuit sociaal-economisch perspectief.

Aanwezigheid

Recensie

Prak is hoogleraar sociale en economische geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en schreef zijn standaardwerk 'Gouden Eeuw : het raadsel van de Republiek' (2002). Eerder al verscheen een herdruk met aanvullende hoofdstukken over literatuur en wetenschap. Deze herziene versie - onder andere titel - heeft in 'Vvrijheid tegen de klippen op' een nieuw hoofdstuk, maar ook de inleiding, en de hoofdstukken 'Wereldwijd handelsnetwerk' en over schilderkunst zijn herschreven. Overige hoofdstukken werden naar aanleiding van recente literatuur gewijzigd, waarmee de studie up-to-date is. In vier delen (over oorlog, economie, politiek en bestuur en cultuur) en zeventien hoofdstukken worden allerlei onderwerpen van handel, oorlogen, letterkunde en filosofie tot schilderkunst aaneengesmeed tot het gemeenschappelijke succesverhaal van de Republiek in de zeventiende eeuw, waarbij de auteur ook aandacht heeft voor de misstanden. Bevat een katern met kleurenfoto's, illustraties in zwart-wit, eindnoten, een beredeneerd overzicht van literatuur, verantwoording en register van persoons- en plaatsnamen.

Specificaties

Nederlands | 9789044645576 | 366 pagina's

Titel Nederlands Gouden Eeuw : vrijheid en geldingsdrang
Auteur M. Prak
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Prometheus, 2020
Overige gegevens 366 pagina's - illustraties - 23 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register - Herziene en uitgebreidde uitgave van: Gouden Eeuw : het raadsel van de Republiek. - Nijmegen : SUN, 2002
ISBN 9789044645576
PPN 426282191
Rubriekscode 934.5
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Nederland; 17e eeuw
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Zeventiende eeuw

Anderen bekeken ook

Nobel streven
Boek

Nobel streven het onwaarschijnlijke maar waargebeurde verhaal van ridder Jan van Brederode (2017)/ Frits van Oostrom

Het levensverhaal van een bijzondere edelman biedt een verrassend en volledig tijdsbeeld van de Lage Landen rond 1400.

Frits van Oostrom
De avond is ongemak
Boek

De avond is ongemak roman (juni 2020)/ Marieke Lucas Rijneveld

De dood van een jongen uit een gereformeerd gezin heeft grote invloed op het leven van zijn ouders en zijn broer en zussen.

Marieke Lucas Rijneveld
Revolusi
Boek

Revolusi Indonesië en het ontstaan van de moderne wereld (2020)/ David Van Reybrouck

Geschiedenis van Nederlands-Indie, met name tijdens de Tweede Wereldoorlog, en de Indonesische dekolonisatiestrijd die daarop volgde (1945-1949), met name op basis van getuigenissen van betrokkenen.

David Van Reybrouck
Ik ben een eiland
Boek

Ik ben een eiland (april 2021)/ Tamsin Calidas, vertaald [uit het Engels] door Hans Kloos

Autobiografisch verhaal van een jonge vrouw die haar comfortabele leven in Londen verruilt voor het (over)leven in een eenvoudig boerenhuis op een Schots eilandje.

Tamsin Calidas