De filosofie van een kat
Boek

De filosofie van een kat katten en de zin van het leven (2020)/ John Gray, vertaald door Paul Janse

Aan de hand van voorbeelden uit het verleden en ervaringen van bekende filosofen wordt een beeld geschetst van de levenshouding van katten en de vraag toegelicht of wij daar iets van kunnen leren.

Aanwezigheid

Recensie

De bekende Britse filosoof John Gray (1948) heeft bewondering voor katten. Hun levenshouding beschouwt hij eigenlijk als contra-filosofie. Hun zelfbewustzijn is zonder angst over het bestaan en over de toekomst. Hun levenshouding is "pluk de dag". Gray licht dat toe aan de hand van de geschiedenis van de kat (o.a. als goden in het oude Egypte) en met verhalen en anekdotes over beroemde katten. Zo passeren de katten van Colette en Patricia Highsmith, maar ook de soms minder katpositieve meningen van filosofen als Spinoza en Montaigne. In de hoofdstukken over andere filosofen verdwijnen de katten wel wat lang uit beeld, maar in het slothoofdstuk staan ze weer centraal. Daarin worden punten als "Probeer nooit mensen te overtuigen zich redelijk te gedragen" en "Vergeet het nastreven van geluk; dan vind je het misschien" kort toegelicht. Misschien kunnen wij daar wat van leren. Het uitgebreide notenbestand bevat duidelijke verwijzingen naar andere publicaties waarin geïnteresseerden meer informatie kunnen vinden. Meer gericht op belangstellenden in de filosofie dan op de kattenliefhebbers.

Specificaties

Nederlands | 9789000363810 | 144 pagina's

Titel De filosofie van een kat : katten en de zin van het leven
Auteur John Gray
Secundaire auteur Paul Janse
Type materiaal Boek
Editie Eerste druk;
Uitgave Amsterdam : Spectrum, Uitgeverij Unieboek|Het Spectrum bv, 2020
Overige gegevens 144 pagina's - 21 cm
Annotatie Met literatuuropgave - Vertaling van: Feline philosophy. - Allen Lane, (c)2020
ISBN 9789000363810
PPN 427629683
Rubriekscode 172
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Levenskunst ; Katten
PIM Rubriek Geestelijk leven
PIM Trefwoord Levenskunst

Anderen bekeken ook

Verlangen naar verbinding
Boek

Verlangen naar verbinding er echt bij horen en de moed om alleen te staan ([2018])/ Brené Brown, vertaling [uit het Engels] Bonella van Beusekom

Brené Brown
Later [Nederlands]
Boek

Later [Nederlands] ([2021])/ Stephen King, vertaling [uit het Engels]: Annemarie Lodewijk

De jonge Jamie, die dode mensen kan zien, wordt door verschillende personen voor hun karretje gespannen waardoor hij te maken krijgt met het Kwaad.

Stephen King
Gekke wijven en andere types
Boek

Gekke wijven en andere types ([2014])/ Sylvia Witteman

Verzameling columns eerder verschenen in de LINDA.

Sylvia Witteman
Het verhaal van het verloren kind
Boek

Het verhaal van het verloren kind volwassenheid - ouderdom ([2016])/ Elena Ferrante, vertaald uit het Italiaans door Marieke van Laake

De complexe vriendschap tussen twee in een volksbuurt opgegroeide vriendinnen, van wie de een zich wel aan haar milieu weet te ontworstelen en de ander niet, spitst zich toe als de een weer in haar oude wijk in de buurt van de ander komt te wonen.

Elena Ferrante
Sara en Liv
Boek

Sara en Liv (juni 2017)/ Suzan Hilhorst

Autobiografisch relaas over de verwerking door de auteur van het verlies van twee pasgeboren dochtertjes die aan een zeldzame stofwisselingsziekte stierven.

Suzan Hilhorst